A teljes orosz front összeomlásáról beszélt a Wagner-csoport vezetője

  • narancs.hu
  • 2023. március 5.

Külpol

Ha visszavonulnának Bahmutból.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője erős kijelentéssel indította szombati videóját, szerinte ugyanis „ha a Wagner-csoport visszavonul most Bahmutból, a teljes front összeomlik” – írja a hvg.hu.

„Ha a Wagner most visszavonul, akkor a következő történelmi eseményekre kerül sor: a front összeomlik legalább az orosz határig, de lehet, hogy tovább is és minden az orosz érdekek védelmét szolgáló katonai egység számára rossz idők jönnek" – mondta Prigozsin.

A harcoló orosz erők között az utóbbi hónapokban egyre erősebb rivalizálás zajlik, egyik oldalról Prigozsin Wagnere, a másik oldalon az orosz haderő és elsősorban Valerija Geraszimov, orosz vezérkari főnök között. A magánhadsereg vezetője már régóta panaszkodik rá, hogy bár a „munka” oroszlánrészét ők végzik, egyre kevesebb utánpótlást kapnak, miközben mindkét fél megpróbálja saját eredményeit túlhangsúlyozni, a másikét pedig degradálni.

Prigozsin szerint kivonulás esetén a felbátorodott ukrán hadsereg letarolná Luhanszkot, elérné az orosz határt, a mobilizálni kényszerülő orosz erők szárnyai pedig összeomlanának, ezután pedig a Krím-félszigeten roppanna meg az orosz haderő.

A magánhadsereg vezetője arról is beszélt, az egyetlen ok, amiért mindez egyelőre nem történik meg, az a Wagner bebetonozott helyzete, amivel meggátolja az áttörést és a visszavonulást is.

„Ha visszavonulunk, akkor úgy vonulunk be a történelembe, mint az első jelentős epizód szereplői az Oroszország vereségét hozó háborúban” – teszi hozzá Prigozsin és itt már rátér a lényegre is, a lőszerhiányra. Állítja, hogy ez nem a saját véleménye, hanem az elsővonalban harcoló katonáké, akik már azt kérdezgetik tőle, nem egy szándékosan végrehajtott tervről van-e szó, amelyet a Wagner jelenleg az ukrán hadsereg után legádázabb ellenfele, az orosz védelmi minisztérium talált ki ellenük, hogy rájuk kenhesse a vereséget.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk