Fitneszedző volt a Putyin-ellenes légió vezetője

  • narancs.hu
  • 2023. május 31.

Külpol

Állítja, drónfelderítő rendszerük, aknavetőik, páncélozott járműveik is vannak.

A Szabadságot Oroszországnak Légió vezetője 49 éves, fedőneve Caesar, az oroszországi Szocsiban született, húsz évig fitneszedző volt, és több Putyin-ellenes fegyveres csoporthoz is csatlakozott már. Oroszországban körözik, családja Ukrajnában van.

Az általa vezetett légió vállalta magára a múlt heti belgorodi támadást, amikor az orosz hadsereget az Ukrajnával szomszédos területen teherautóval, péncálozott járművekkel felszerelt csapatok támadták meg – az orosz tájékoztatás szerint ukrán nacionalista terroristák. 

A légió vezetője most nyilatkozott a Timesnak, az írást a Telex szemlézte.

Többek között arról beszélt, hogy a szervezete toboroz, és szerinte ezrek készülnek arra, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Tervezik, hogy folytatják a belgorodihoz hasonló akciókat, amíg nem foglalnak el egy kisebb darab orosz területet. Idővel szerinte olyan erősek lesznek, hogy megtámadják Moszkvát is. Ez nem a közeljövőben lesz, hanem akkor, amikor az ukrán hadsereg visszafoglalja a Krímet. Ez, ha bekövetkezik, Caesar szerint nagyon meg fogja viselni Vlagyimir Putyin rendszerét.

Caesar azt mondta, vannak aknavetőik, páncélozott járműveik, hozdozható péncáltörőik és drónfelderítő egységük, és ők nem egy bűnözői banda vagy olyan magánhadsereg, mint a Wagner-csoport. A fő feladatuk Ukrajna felszabadítása, ezután indulnak el felszabadítania hazájukat.

 

Hangsúlyozta, hogy a légió tagjai mind orosz állampolgárok, de elismerte, hogy az ukrán fegyveres erőknél szolgálnak.

A Telex cikke szerint a belgorodi támadást a Szabadságot Oroszországnak Légió egy másik fegyveres csoporttal, az Orosz Önkéntes Hadtesttel közösen hajtotta végre. Utóbbi csapatról a légió vezetője azt mondta, nagyrészt szélsőjobboldali nacionalisták, míg az ő légiójában vannak nacionalisták, ararchisták, baloldaliak és olyanok is, akik korábban nem foglalkoztak politikával, csak Putyin hatalmát szeretnék megdönteni.

Arról, hogy milyen vállalkozás a Wagner-csoport, amelyhez viszonyította a légiót Caesar, ez a cikk szól:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk