Fotó: Íme az utolsó amerikai katona, amint épp elhagyja Afganisztánt

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 31.

Külpol

Véget ért a menekülők evakuálására indított misszió is. 

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának sajtóirodája adott közre egy képet, amelyen Chris Donahue dandártábornok, az amerikai hadsereg 82. légideszant hadosztályának parancsnoka felszáll egy C-17-es katonai szállító repülőgépre a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 30-án.

Donahue az utolsó amerikai katona, aki elhagyja Afganisztánt, ezzel az Egyesült Államok befejezte az Afganisztánból történő kivonulást és az amerikai állampolgárok, harmadik országból származó állampolgárok és a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására irányuló missziót.

Afg?n konfliktus

 
Chris Donahue beszáll a gépbe
Fotó: Jack Holt / MTI/EPA/Egyesült Államok Központi Parancsnokságának sajtóirodája/Jack Holt
 

Az amerikai haderő augusztus 14-én kezdte meg az evakuálást, és az azóta eltelt 18 nap alatt 79 ezer civilt mentettek ki az országból a kabuli repülőtéren keresztül. Közülük hatezer amerikai állampolgár volt, 73 ezer pedig afgán civil és más országok állampolgára. Antony Blinken amerikai külügyminiszter becslése szerint 100-200 olyan amerikai állampolgárságú civil maradhatott Afganisztánban, de mindent megtesznek az ő kihozataluk érdekében. Az afganisztáni diplomáciai tevékenyéget pedig mostantól a katari fővárosból, Dohából végzik.

Az utolsó repülőgép felszállásával véget ért USA közel 20 éves "missziója", amely Afganisztánban röviddel 2001. szeptember 11-e után elkezdődött. 

Hogy milyen sors vár a továbbiakban Afganisztánra, arról Tálas Péter biztonságpolitikai elemző írt esszét a Magyar Narancs legutóbbi számába: 

Minden további hírünket és cikkünket Afganisztánról itt találják! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk