Az utolsó amerikai repülőgép is elhagyta Kabult

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 31.

Külpol

Innentől a tálibok ellenőrzik a repteret is.

Fedélzetén katonákkal és a még Kabulban maradt diplomáciai személyzettel az utolsó amerikai katonai repülőgépek is elhagyták Afganisztánt - ezt a washingtoni védelmi minisztérium jelentette be hétfőn.

Ez azt jelenti, hogy az amerikai csapatok befejezték a kivonulást,  és az amerikai állampolgárok, harmadik országból származó állampolgárok és a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására irányuló missziót is.   Az amerikai haderő augusztus 14-én kezdte meg az evakuálást, és az azóta eltelt 18 nap alatt 79 ezer civilt mentettek ki az országból a kabuli repülőtéren keresztül. Közülük hatezer amerikai állampolgár volt, 73 ezer pedig afgán civil és más országok állampolgára. Afganisztánban azonban még maradtak amerikai állampolgárok, és őket segítő afgánok is, de a hivatalos közlemény szerint továbbra is segíteni fogják azokat, akik távozni akarnak. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter becslése szerint 100-200 olyan amerikai állampolgárságú civil maradhatott Afganisztánban, aki nem tudta elhagyni az országot, nem tudott eljutni a kabuli repülőtérre az utolsó evakuációs napon, hétfőn sem. Hozzátette, hogy mindent megtesznek az ő kihozataluk érdekében. Az afganisztáni diplomáciai tevékenyéget pedig mostantól a katari fővárosból, Dohából végzik.

Az utolsó repülőgép felszállásával véget ért USA közel 20 éves "missziója", amely Afganisztánban röviddel 2001. szeptember 11-e után elkezdődött. "Nagy árat fizettünk érte. A veszteség 2461 amerikai katonai és civil áldozat, valamint több mint 20 ezer sérült" - mondta el Frank McKenzie tábornok.

A gép felszállása után a tálib vezetők az elit Badr egység kíséretében végigvonultak a kifutópályán, így jelezve győzelmüket. A Twitteren közzétett videók és a Kabulban maradt újságírók beszámolói szerint a tálibok hajnalig a levegőbe lövöldözve ünnepeltek.

Az amerikai hadsereg számoskatonai eszközt hagyott hátra, ezeket használhatatlanná téve: 73 repülőgépet, 70 páncélozott járművet, 27 terepjáró gépkocsit, valamint a kabuli repülőteret az utolsó pillanatig védő C-RAM rakétaelhárító rendszert. Több videó is megjelent, ahogy ezeket a kivonulás után a tálibok veszik tulajdonukba. Bár megjavításukhoz idő és szakértelem kell, egyes szakértők szerint ez nem megoldhatatlan feladat.

Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) közölte hétfőn, hogy az amerikai haderő teljes kivonulásával a kabuli repülőtéren mostantól nincs földi légiirányítás és általában az országban e pillanatban nem létezik légiközlekedési hatóság, ezért amerikai bejegyzésű polgári repülőgépek, pilóták csak az FAA előzetes engedélyével repülhetnek az afgán légtérben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk