Greta Thunberg: „Ha ég a ház, az ember nem várhat még néhány évig, hogy kioltsa a tüzet”

Külpol

A svéd klímaaktivista az Európai Parlamentben járt és elmondta, miért nem tetszik neki az EU klímatörvénye.

„Ha ég a ház, az ember nem várhat még néhány évig, hogy kioltsa a tüzet. De a Bizottság javaslata voltaképpen ennek felel meg” – kezdte beszédét szerdán kora délután Great Thunberg Brüsszelben, aki az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi Bizottságának ülésén vett részt. Az EP elnöke, David Sassoli hétfőn este bejelentette, hogy a „koronavírus okozta járvány megelőzése érdekében az Európai Parlament három hétig nem fogad látogatókat” és azt is megjegyezte, hogy ez a megelőző intézkedés értelmében „a turistacsoportok látogatása mellett az európai parlamenti képviselők vendégeire, a lobbiszervezetek tagjaira, valamint a külső résztvevőkkel tervezett szemináriumok résztvevőire is vonatkozik.” Mi is éppen egy ilyen szemináriumra érkeztünk Brüsszelbe, aminek egyes panelbeszélgetéseit végül egy közeli szálloda lobbyjában tartották meg, ám Greta Thunberg beszédére és a bizottsági ülésre beengedtek minket az EP épületébe.

Greta Thunberg az EP-ben

Greta Thunberg az EP-ben

Fotó: A szerző felvétele

 

Greta Thunberg kritikája

Az óriási érdeklődésnek köszönhetően sokan be sem jutottak a terembe, vagy állva kellett hallgatniuk a svéd aktivista beszédét és az azt követő vitát. A téma az EU nagy klímacsomagja volt, a tavaly felállt új Európai Bizottság egyik fő programja, amelynek az a célja, hogy 2050-re klímasemlegessé tegye Európát. A klímatervezet szerdán került az EP elé, Greta Thunberg pedig erős kritikával illette. „Amikor az Európai Unió bemutatja az éghajlattörvényeket és azt mondja, hogy 2050-re nettó zéró kibocsátó lesz, akkor közvetett módon bevallja, hogy feladja a Párizsi Megállapodás céljainak való megfelelést. Feladja az ígéreteit, és feladja, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a saját gyermekeik számára biztonságos jövőt biztosítson.” Az aktivista szerint nem 2030-ra vagy 2050-re kellene a célokat megfogalmazni, hanem 2020-ra és az elkövetkezendő évekre.

Hozzátette, az Európai Uniónak a klímavédelem élharcosának kell lennie, és erre megvan mind a gazdasági, mind a politikai erejük, csak élni kell vele. „Az éghajlattörvény nem elegendő, ugyanis a természettel nem lehet alkukat kötni.” Végezetül elmondta, a klímatörvényt megadásnak tartja, a fiatalok viszont továbbra sem engedik, hogy beáldozzák a jövőjüket.”

A klímaaktivista beszédét óriási tapsvihar fogadta, a teremben ülő politikusok közül azonban nem mindenkit tett boldoggá a megszólalás.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

 

A képviselők kritikája

Bár a szocialista Jytte Guteland képviselő ígéretet tett arra Greta Thunberg beszéde után, hogy méltók lesznek arra a vezető szerepre, amit az aktivista is követel tőlük, hogy felelősen és példamutatóan fognak eljárni a klímakatasztrófa elleni harcban, de azt ő is elismerte, hogy vannak olyan konzervatív erők ebben a házban, akik a legkevésbé sem akarnak harcolni. Silvia Sardone olasz képviselő, az Identitás és Demokrácia politikusa szerint Thunberget kihasználják és a környezetvédők képmutatóak, mert a fiatalok úgysem fognak lemondani a gyorskajáról, az okostelefonokról, vagy az olcsó repülőjegyekről, ami annak fényében, hogy Greta Thunberg még az Egyesült Államokba sem volt hajlandó repülővel utazni, némileg visszás volt. Szerinte Nyugat-Európa már eleget tett a klímavédelem érdekében, inkább Kínában és Indiában kellene tüntetéseket szervezni. Azt pedig helytelennek tartja, hogy azokat az embereket bűnösnek mutatják be, akik jól élnek, van hol lakniuk, esetleg van autójuk és még húsevésre is vetemednek. Gondolatmenetét azonban nem tudta befejezni, mert egyrészt lejárt a felszólalásra szánt ideje, másrészt a hallgatóság hangos dobogással lépett fel a képviselő beszéde ellen.

Ezután már csak hab volt a tortán, amikor Pietro Fiocchi, az Európai Konzervatívok és Reformerek olasz képviselője azt mondta, szerinte már nem kellene a klímacélokhoz nyúlni, az európai ipart pedig végképp nem szabad veszélyeztetni. Majd megköszönte Greta Thunbergnek, hogy ilyen bátran képviseli ezt a fontos ügyet, de apaként azt javasolja neki, hogy „menjen vissza az iskolába és folytasson normális életet”. Az elveszett gyerekkort ugyanis később nem tudja majd bepótolni. A felhördülés itt is érezhető volt, a bizottsági ülés végén pedig újra megadták a szót az aktivistának, aki azonban nem kívánt élni a megszólalási lehetőséggel.

EU climate law and targets: exchange of views. Opening statement by with Greta THUNBERG, Climate activist

Exchange of views with Greta THUNBERG, Climate activist on EU climate law and targets during a meeting of the EP Committee on the Environment, Public Health and Food Safety

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?