Gruevszki unokatestvérét 3 év börtönre ítélték választási csalásért

  • narancs.hu
  • 2019. március 9.

Külpol

Első fokon. De még vagy három másik ügyben is bíróság elé fogják állítani.

Még novemberben tartóztatták le Szaso Mijalkovot, Nikola Gruevszki unokatestvérét, miután attól tartottak, hogy ő is megpróbál elmenekülni.

A szkopjei kémelhárítást korábban irányító Mijalkovot a macedón sajtó árnyékkormányfőnek is nevezte, s ugyanazért vették őrizetbe, amiért Gruevszki két másik emberét, Kiril Bozsinovszkit és Mile Janakievszkit is.

Szaso Mijalkov most 3 év börtönt – míg az Albánok Demokratikus Pártja nevű kis ellenzéki párt vezére, Menduh Thaçi 3 év 2 hónapot – kapott választási csalásért és hivatali visszaélésért – írja a 444.hu a Balkan Insightra hivatkozva.

A Titanic 2 fedőnevű nyomozás szerint Mijalkov és a pártvezér titkos alkut kötöttek a 2013-as választás idején, és befolyásolták a szavazóbizottságot. Egy 2015-ben nyilvánosságra hozott hangfelvételen hallható is, amint a bűncselekményről beszélnek.

Az ítélet nem jogerős. A vádlottak tagadták a bűnösségüket. Mijalkovot három másik ügyben is bíróság elé fogják még állítani.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?