Tizedére csökkent a sárgamellényesek száma Franciaországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 10.

Külpol

Kezd „elnéptelenedni” a sárgamellényesek tömegmozgalma Franciaországban: most szombaton már tizedannyian se tüntettek, mint négy hónappal ezelőtt.

A francia belügyminisztérium adatai szerint országszerte 28 ezer 600 sárgamellényes demonstrált, közülük háromezer Párizsban. Négy hónappal ezelőtt viszont még csaknem 290 ezren vonultak az utcákra. A tüntetők serege fokozatosan apad: egy hete 40 ezer volt az országos szám és négyezer fős a párizsi tömeg.

A sárgamellényesek tavaly november 17-én kezdtek országszerte tüntetéseket közutakon épített úttorlaszokkal. A francia kormány és Emmanuel Macron elnök eleget tett legfőbb követeléseiknek: eltörölte az üzemanyagadó tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedéseket vezetett be, de a tüntetők jó része egyre több szociális jellegű követelést támaszt.

(MTI)

Macron hazahívta római nagykövetét, a francia kormány szerint az olaszok szórakoznak velük

Az verte ki a biztosítékot, hogy az olasz miniszterelnök-helyettes találkozott a sárgamellényesekkel. Franciaország azt kívánta jelezni római nagykövetének konzultációra történő hazahívásával, hogy megelégelte az olasz vezetők játszadozását, azt, hogy bele akarnak szólni egy szomszédos ország belpolitikájába - jelentette ki pénteken a francia Európa-ügyi miniszter.

Figyelmébe ajánljuk