Ha Trump újra elnök lenne, lehet, hogy kegyelmet adna a Capitolium ostromlóinak

  • narancs.hu
  • 2022. január 30.

Külpol

Ezt maga közölte, majd tüntetésekre buzdította híveit.

Több tízezer ember előtt tartott beszédet Donald Trump egykori amerikai elnök szombaton Texasban, aminek alkalmával sosem látott mértékben állt ki a Capitolium ostroma miatt elítélt támogatói mellett – írja a 24.hu a New York Times alapján. A lap szerint Trump azt mondta, hogy ha újra elindulna az ország elnöki székéért, és nyerne, még az is elképzelhető lenne, hogy elnöki kegyelemben részesítene olyan személyeket, akiket a Capitolium megtámadásával összefüggésben tartóztattak le.

A volt elnök azért tenné mindezt, mert szerinte ezek az emberek tisztességes elbánást érdemelnek, és ha ennek az ára a kegyelem, akkor kegyelmet ad nekik, mert most igazságtalanul bánnak velük.

A cikk szerint az egykori elnök arra buzdította híveit, hogy szervezzenek tüntetéseket New Yorkban és Atlantában, ha az ezekben a városokban dolgozó ügyészek fellépnének ellene. „Ha ezek az ördögi, rasszista ügyészek bármi rosszat vagy korruptat tesznek, a valaha volt legnagyobb tiltakozást hozzuk el az országba” – mondta Trump, aki ellen valóban nyomoznak a hatóságok a két említett helyen.

A tavaly januári ostrom következményeként eddig 700 embert tartóztattak le, közülük sokan azzal védekeztek, hogy Trump parancsát teljesítették.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk