Hamarosan újra fogható lesz a Szabad Európa Rádió magyar adása

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 6.

Külpol

Az Orbán-kormány eltávolodott a szabadságtól és nyitottságtól, ezért indulhat újra a rádió.

Már csak a kongresszus döntésére van szükség, hogy 1993 után újraindulhasson a Szabad Európa Rádió magyar adása – írta meg a hvg.hu a New York Times cikke nyomán. A lap szerint az Orbán-kormány eltávolódott a szabadságtól és a nyitottságtól, ennek a következménye a rádió újjáindulása.

John Lansing, a United States Agency for Global Media vezetője azt nyilatkozta, a kezdeti költségvetésük eléri a 750 ezer dollárt, továbbá azt tervezik, hogy irodát hoznak létre Budapesten. Az indulás jövőre valósulhat meg.

A rádió küldetésének tekint a független hírek továbbítását azokra a helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad. A New York Times beszámolója szerint David Cornstein budapesti nagykövet azt szerette volna elérni, hogy a visszatérés hatását visszafogja: garanciát akart szerezni arra, hogy a Szabad Európa Rádió nem a kormányról szóló negatív hírekre, valamint az oknyomozó munkára fókuszáljon a jövőben. Az United States Agency for Global Media ezt úgy értékelte, hogy az USA kormánya bele akar szólni a szerkesztői függetlenségükbe, ami törvényellenes.

A cikk kitért az Orbán-kormány „illiberális intézkedéseire” is: felhívta a figyelmet az új alkotmányra, a választási törvény átírására, a média elfoglalására, a gyűlöletbeszédre, illetve az összeesküvés-elméletekre is.

Figyelmébe ajánljuk