Három magyar katonát meglőttek a koszovói zavargások alatt

  • narancs.hu
  • 2023. május 30.

Külpol

Egyikük sincs életveszélyes állapotban. 

30 békefenntartó sérült meg az észak-koszovói Zvecanban a hétfői zavargások közben – írja a hvg.hu a KFOR közleményére hivatkozva. 

A sérültek között 11 olasz és 19 magyar katona van, többségük rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, csonttöréseket, illetve három magyar katonát meglőttek. Egyikük sincs életveszélyes állapotban. 

A zavargások azt követően robbantak ki, hogy Koszovó szerbek lakta részén több faluban nem ismerik el az áprilisban ott tartott időközi önkormányzati választások eredményét. Zvecan, Leposavic és Zubin Potok polgármestere csütörtökön tette le hivatali esküjét azt követően, hogy áprilisban előrehozott választást tartottak a négy koszovói településen (a negyedik Észak-Mitrovica volt), mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű vezetők.

A választásokat a helyi szerbek bojkottálták, így a részvételi arány rendkívül alacsony, mindössze 3,47 százalékos volt (csupán 1657-en voksoltak a 45 ezer választásra jogosult közül), ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amit a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett, írja a hvg.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.