Orbán Viktort éltették a koszovói szerb tüntetők

  • narancs.hu
  • 2023. május 30.

Külpol

A tömeg jól hallhatóan skandálta, hogy „Ajmo Orbane”, ami azt jelenti, "hajrá Orbán". A zavargások során sérült meg 20 magyar békefenntartó.

A hétfői, észak-koszovói zavargások során 

a szerb tüntetők hangosan éltették Orbán Viktort.

Mint arról lapunk is beszámolt, e zavargások során sérült meg 30 békefenntartó az észak-koszovói Zvecanban a KFOR közleménye szerint. A sérültek között 11 olasz és 19 magyar katona van. Többségük rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, csonttöréseket, illetve három magyar katonát meglőttek. Egyikük sincs életveszélyes állapotban. 

Az alábbi videón 4 perctől figyelhető meg, hogy

a tömeg jól hallhatóan skandálja, hogy "Ajmo Orbane", ami szerbhorvátul szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy "hajrá Orbán"

írja a hvg.hu.

A lap megjegyzi, azt nehéz eldönteni, hogy az éljenzés Budapest szerbbarát politikájának, vagy a tüntetőkkel szemben álló NATO-katonák egyikének plexipajzsán megfigyelhető magyar trikolórnak tudható-e be inkább.

Mint ismert, a zavargások azt követően robbantak ki, hogy Koszovó szerbek lakta részén több faluban nem ismerik el az áprilisban ott tartott időközi önkormányzati választások eredményét. Zvecan, Leposavic és Zubin Potok polgármestere csütörtökön tette le hivatali esküjét azt követően, hogy áprilisban előrehozott választást tartottak a négy koszovói településen – a negyedik Észak-Mitrovica volt –, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű vezetők. A választásokat a helyi szerbek bojkottálták, így a részvételi arány rendkívül alacsony, mindössze 3,47 százalékos volt (csupán 1657-en voksoltak a 45 ezer választásra jogosult közül), ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amit a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett.

A hétfői tüntetések elfajultak, és egy idő után a tiltakozó szerbek rátámadtak a rendfenntartó feladatot ellátó NATO-katonákra, köztük magyarokra is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk