Hatmillió otthonban van újra áram Ukrajnában

  • MTI
  • 2022. december 18.

Külpol

Egy nap leforgása alatt csaknem hatmillió ukrajnai lakos otthonába kapcsolták vissza az áramot, a vezetékes vízellátással azonban továbbra is nagy gondok vannak – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videoüzenetében.

"A javítási munkálatok a pénteki terrorcsapás után is megszakítás nélkül folytatódnak. Természetesen még sok munka van a rendszer stabilizálásán" – mondta az elnök szombat éjszaki üzenetében. Problémák vannak a távfűtéssel és nagy gondok a vízellátással. A legnehezebb a helyzet a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint főként Vinnicja és Lviv megyében. Ismételten azzal a felhívással fordult a nemzetközi partnerekhez, hogy biztosítsanak Ukrajnának megbízható légvédelmi pajzsot.

A Nyugat képes lenne száz százalékos védelmet nyújtani az ukrán embereknek az orosz rakétákkal szemben. "Ha megkapjuk, akkor az orosz terror fő formája, nevezetesen a rakétaterror egyszerűen lehetetlenné válna. Csak ez jelent biztonságot emberek milliói számára, és az egész katonai helyzet stratégiailag átalakulna. Minél kevesebb lehetősége van Oroszországnak a terrorra, annál több lehetőségünk lesz szavatolni a békét" – mondta.

Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az orosz erők vasárnap reggel megint lőtték a dél-ukrajnai Herszon központját, a támadás következtében hárman sérültek meg.  Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója közölte, hogy a szombati orosz ágyúzások miatt egy civil meghalt egy másik megsérült a régióban. Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők ötször nyitottak tüzet nehézfegyverekkel Nyikopol téréségére, egy 59 éves férfi megsebesült.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában azt írta, hogy szombaton az orosz erők Ukrajna nyolc megyéjében támadtak településeket és létfontosságú polgári infrastruktúrát, és legalább négy helyi lakos vesztette életét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk