Hiába számolták újra a szavazatokat, Erdogan pártja elbukta Isztambult

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 17.

Külpol

Most a voksolás megismétlését szeretnék elérni.

Több mint két héttel a március 31-ei török helyhatósági választás után átvette megbízólevelét Isztambul ellenzéki főpolgármestere, a kemalista Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu.

Isztambulban rendkívül kiélezett verseny zajlott a város vezetéséért.

Imamoglu a voksok 48,80 százalékát, míg Recep Tayyip Erdogan török elnök pártjának (AKP) jelöltje, Binali Yildirim a 48,55 százalékát tudta megszerezni.

Ekrem Imamoglu

Ekrem Imamoglu

Fotó: Lefterisz Pitarakisz / MTI/AP

A szavazatkülönbség március 31-én közel 25 ezer volt, az AKP azonban szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezett az eredmény ellen, és az elmúlt két hétben a metropolisz több kerületében újraszámolták a voksokat. A részleges újraszámlálás szerda hajnalban lezárult, a különbség 13 ezer 781 szavazatra csökkent.

Imamoglu a Twitter-fiókján már a választás óta Isztambul főpolgármestereként tüntetette fel magát és folyamatosan követelte a megbízólevél átadását, amit végül szerdán Isztambul tartomány választási tanácsa meg is tett.

A török kormánypárt ugyanakkor kedden "rendkívüli fellebbezés" formájában a helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérelmezte a Legfőbb Választási Tanácsnál (YSK).

Ahhoz, hogy az YSK megkezdhesse az AKP "rendkívüli fellebbezésének" vizsgálatát, Imamoglunak át kellett vennie a megbízólevelét. A választás eredménye tehát továbbra sem hivatalos, azt az YSK-nak kell majd közzétennie.

A jelen állás szerint mindazonáltal az AKP másfél évtized után az ankarai mellett az isztambuli főpolgármesteri széket is elveszíteni látszik. Az AKP ezen felül alulmaradt a CHP-vel szemben több másik nagyvárosban is, aminek okát a megfigyelők a romló, 2018 végére recesszióba sodródó gazdasági helyzetben látják.

Neked ajánljuk