Hvg.hu: magyar katonák is megsérültek a koszovói zavargásokban

  • narancs.hu
  • 2023. május 29.

Külpol

Erőszakba torkollott az albán polgármesterek elleni tüntetés.

A HVG.hu diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy húsz magyar katona sebesült meg, többen közülük súlyosan, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró KFOR-katonák között.

Az összetűzés során fegyverek is eldördültek. A szerbek azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére.

 
A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe.
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
 

 

A rendfenntartók, köztük a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) könnygázzal oszlattak, a tüntetők üveggel és egyéb tárgyakkal dobálták meg őket. Szerb közlések szerint a koszovói albán rendőrök rálőttek a szerb tüntetőkre. Közben a szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon, mert azt mondják, a KFOR-katonák is az albán „rendbontókat” védik.

Az albán polgármesterek kinevezése az EU és az USA szerint is megkérdőjelezhető, van olyan albán polgármester, akit csak a szavazók 3,5 százaléka támogat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk