Így áll most a helyzet Afganisztánban

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Külpol

Újra meg újra káoszba torkollik, ahogy Kabulból menekítik az embereket. Közben a tálibok a menekülőkre támadtak, volt, akire rá is lőttek.

Kaotikus állapotokról számoltak be a kabuli repülőtérről szemtanúk, mikor európai kormányok a nap folyamán megpróbálták kimenekíteni állampolgáraikat és a velük dolgozó afgánokat. Francia, holland, német, spanyol, cseh és lengyel repülőgépek érkeztek ugyanis mentőakciók céljából.

A BBC arról ír, hogy lövésekről számoltak be, mikor a repülőteret nagyobb létszámú afgán közelítette meg az ország elhagyása céljából.

Afg?n konfliktus

 
Afganisztánból kimenekített indiai diplomaták és civilek 120 fős csoportja érkezik az Újdelhitől 900 km-re délnyugatra lévő dzsamnagari légibázisra 2021. augusztus 18-án. Fotó: MTI/EPA/A Dzsamnagari Információs Iroda

 A holland kormány szerint a helyzet szörnyű. A holland nagykövetség dolgozóinak elmondása szerint annyira váratlanul érte őket vasárnap a tálib hatalomátvétel, hogy még arra sem volt idejük, hogy megmondják afgán kollégáiknak, elhagyják az országot. Elbeszélésük szerint az amerikai hadsereg ébresztette őket, hogy sürgősen távozni kell, és rögtön a repülőtérre vitték őket. Minderről kritikát is megfogalmaztak, felháborodás tört ki soraikban, amiért szó nélkül kellett távozniuk. Mindeközben kedden totális kudarcként értékelte a holland külügyminiszter, Sigrid Kaag az országa által szervezett keddi kabuli mentőakciót – írtaPolitico. Hasonló kritikával illették a mentőakciót a svédek is saját részről, a hollandokhoz hasonlóan míg a nagykövetség dolgozóit légi úton menekítették ki, addig afgán munkatársaikat, a követségi személyzetet, tolmácsokat hátrahagyták.

A franciák 25 állampolgárukat és 184 védelemre szoruló afgánt menekítettek ki ma, de az Abu-Dhabiba tartó járaton 4 holland, 1 ír, és két kenyai is utazott. Míg Franciaország Abu-Dhabit használja légihídként, addig Németország Üzbegisztánt.

Egyelőre 87 embert, lengyeleket és a velük együttműködő afgánokat sikerült kimenekíteni katonai repülőgéppel Kabulból Üzbegisztánba Lengyelországnak is, ahonnan civil járattal szállítják őket tovább Lengyelországba – mondta szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A belügyi tárca közölte: Lengyelország befogad átmenetileg 150 afgánt.

Laurie Bristow, az Egyesült Királyság nagykövete elmondta, kedden 700 brit állampolgárt és afgán embert szállítottak el Kabulból, hozzátette, a következő napokban megpróbálják felgyorsítani a kimenekítést.

Mindeközben brutális felvételek is napvilágot láttak Kabulból. Az egyik ilyen videón az látható, hogy állítólagos tolvajok fejét kenték be kátránnyal, autóra kötözve tették őket közszemlére, majd falhoz állították őket.  A Daily Mail arról számolt be, hogy egy fiatal nőt azért lőttek le, mert nem volt hajlandó hidzsábot viselni. A lap szerint az eset még a múlt héten történt, amikor a tálibok elfoglalták Takhar tartomány északi városát, Taloqant.

Pedig a tálibok korábban azt is ígérték, nem fogják megakadályozni, hogy bárki elhagyja az országot, illetve senkinek sem esik bántódása.

Afg?n konfliktus

 
Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul
 

 A The Guardian cikke szerint azonban a kabuli repülőtérre vezető utakon az ellenőrzőpontokon nőket és gyerekeket vernek korbáccsal. Helyi források arról számoltak be a lapnak, hogy a tálibok ellenőrzik az okmányokat, és egyeseket erőszakkal visszafordítanak, nem engedik ki őket a repülőtérre. Olyan felvételek is megjelentek, amelyeken a várakozók feje fölé lőttek sorozatokat.

Koszt városában állítólag tüntetőkre lőttek, többen meghaltak, miután a demonstrálók levették a tálibok fehér zászlaját, és kicserélték az afgán lobogóra. A Reuters  információi szerint Dzsalalabadban legalább 3 ember meghalt és tucatnyian megsebesültek, amikor a tálibok tüzet nyitottak a tüntetőkre.

A mai nap során mivel Szijjártó Péter nyaral, Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára számolt be sajtótájékoztatóján az afgán helyzet magyar vonatkozásairól. Elmondta, hogy „katonai szövetségeseinknek köszönhetően biztosított annak a 26 magyar állampolgárnak a hazahozatala, akik nem a magyar állammal voltak szerződéses viszonyban, attól függetlenül voltak Afganisztánban”.

Magyar pontos számot nem monodtt arról, hány magyar vár hazajutásra, egyelőre annyit hozott nyilvánosságra, hogy a 26 fős csoport hazajutása meg van szervezve, ők "belátható időn belül Európában lesznek", ha minden jól megy. De a többi magyar hazajuttatása is szervezés alatt áll.

Az államtitkár kiemelte, jelenleg a tálibok jóindulatán múlik, ki tudják-e menekíteni az állampolgáraikat a NATO-tagországok. „Azon tálibok jóindulatára vagyunk utalva, akik ellen 20 éve háborúzunk.”

Az államtitkár elismerte, hogy az afgánok „halálos veszélyben vannak”. De Magyar Levente szerint csak azoknak az afgánoknak a kimenekítéséről és közvetlen családtagjaikról lehet szó, aki „a magyar katonák bajtársaiként” segítették a magyar misszió munkáját. 

Az államtitkár arról is beszélt, hogy több millió fős menekültáradattól tart a tálibok hatalomátvétele után, de hozzátette, minden attól függ,  „mit lépnek a tálibok”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk