Az 5 legfontosabb ok, amely Theresa May kudarcához vezetett

  • narancs.hu
  • 2017. június 11.

Külpol

Elbizakodottság és bénaság sajátos keveréke vezetett a brit konzervatívok abszolút többségének elbukásához.

Történelmi győzelemre készült a június 8-i előre hozott választáson Theresa May brit miniszterelnök. Végül pártja nem túl acélos, de azért kényelmes többségét is elbukta a parlament alsóházában, így az északír unionista párt támogatásán múlik, egyáltalán kormányt alakíthat-e. Eközben a Munkáspárt Jeremy Corbyn vezetésével 2001 óta a legjobb eredményét érte el.

How Theresa May lost it

alfway through Britain's seven-week snap election campaign, some in Theresa May's team came to the conclusion that they had a problem - the candidate. At a gathering of senior staff in Conservative campaign headquarters in central London, one of May's top operatives told the sitting prime minister that she risked crashing and burning like Sarah Palin did in 2008.

A Politico újságírói hosszú, főleg tory pártvezetőkkel folytatott háttérbeszélgetéseken alapuló cikkben jártak utána, mi vezetett a méretes kudarchoz. Öt pontban szedtük össze a legfontosabb tényezőket:

1. A választás maga

Utólag ki nem kényszerített hibának tűnik May részéről az előre hozott választás áprilisi meghirdetése. Mandátumát elsősorban azért szerette volna megerősíteni, hogy pártján belül elhallgattassa a Brexit ellenzőit. Erős volt a nyomás kabinetfőnökei – Fiona Hill és főleg Nick Timothy – felől is, akik David Cameron korábbi miniszterelnök programja helyett a sajátjukat szerették volna megvalósítani.

2. Elzárkózás a választóktól és a párttagoktól

Számos konzervatív politikus panaszkodott arról a háttérben, hogy a kampányt May és tanácsadóinak nagyon szűk köre irányította. A fontosabb lépéseket nem futtatták meg a párttagok között, és nem végeztek elég fókuszcsoportos felmérést sem. „Mindennek Mayen kellett keresztülmennie. Ha összesen három embered van a szobában, az talán segít a határozott kormányzásban, de biztosan nem szerencsés a kampányban” – nyilatkozta egy bennfentes.

false

 

Fotó: MTI/EPA – Facundo Arrizabalaga

3. Pártprogram-katasztrófa

Míg May elsősorban a stabil Brexit-tárgyalások meglehetősen homályos ígéretére építette kampányát, konkrét ígéretei mind visszafele sültek el. Ilyen volt az a javaslat, amely a szociális ellátás költségeinek egy részét az elhunytak örökségéből vonta volna le, vagy a rókavadászat megkönnyítésének ötlete, ami szintén idegesítette a választókat. Ezek a politikai bakik főleg a munkáspárttól korábban elfordult idősebb szavazókat lökhették vissza Corbyn táborába.

4. Az ellenfél lebecsülése

A toryk zuhanórepüléséhez nem kis mértékben járult hozzá, hogy egyszerűen képtelenek voltak elképzelni Jeremy Corbyn Munkáspártjának ilyen mértékű megerősödését. A Labour radikálisabb javaslatai ellen ezúttal nem hatott a negatív kampány, a választók lázadni akartak a megszorítások és az azokat képviselő politikai elit ellenében.

5. Gyenge személyiség, elmért kampány

Hiába helyezte kampányának középpontjába a stabilitást, a reflektorfényhez még nem egészen hozzászokott May a kamerák előtt sokkal bizonytalanabbul mozgott, mint például Cameron, és a nyílt vitákat kerülte is ellenfeleivel. „Akiben van egy csöppnyi tárgyszerűség, beláthatja, hogy May nem egy természetétől fogva magabiztos, könnyed előadó” – mondta erről Ayesha Hazarika, Ed Miliband korábbi tanácsadója. Elbizakodottságuk miatt ráadásul a kampány menetét is rendesen elmérték a konzervatív spin doctorok: May idejének jelentős részét nem a végül billegőnek bizonyuló körzetekre fordította, hanem olyan választókerületekben korteskedett, ahol gyakorlatilag esélye sem volt nyerni.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.