Az 5 legfontosabb ok, amely Theresa May kudarcához vezetett

  • narancs.hu
  • 2017. június 11.

Külpol

Elbizakodottság és bénaság sajátos keveréke vezetett a brit konzervatívok abszolút többségének elbukásához.

Történelmi győzelemre készült a június 8-i előre hozott választáson Theresa May brit miniszterelnök. Végül pártja nem túl acélos, de azért kényelmes többségét is elbukta a parlament alsóházában, így az északír unionista párt támogatásán múlik, egyáltalán kormányt alakíthat-e. Eközben a Munkáspárt Jeremy Corbyn vezetésével 2001 óta a legjobb eredményét érte el.

How Theresa May lost it

alfway through Britain's seven-week snap election campaign, some in Theresa May's team came to the conclusion that they had a problem - the candidate. At a gathering of senior staff in Conservative campaign headquarters in central London, one of May's top operatives told the sitting prime minister that she risked crashing and burning like Sarah Palin did in 2008.

A Politico újságírói hosszú, főleg tory pártvezetőkkel folytatott háttérbeszélgetéseken alapuló cikkben jártak utána, mi vezetett a méretes kudarchoz. Öt pontban szedtük össze a legfontosabb tényezőket:

1. A választás maga

Utólag ki nem kényszerített hibának tűnik May részéről az előre hozott választás áprilisi meghirdetése. Mandátumát elsősorban azért szerette volna megerősíteni, hogy pártján belül elhallgattassa a Brexit ellenzőit. Erős volt a nyomás kabinetfőnökei – Fiona Hill és főleg Nick Timothy – felől is, akik David Cameron korábbi miniszterelnök programja helyett a sajátjukat szerették volna megvalósítani.

2. Elzárkózás a választóktól és a párttagoktól

Számos konzervatív politikus panaszkodott arról a háttérben, hogy a kampányt May és tanácsadóinak nagyon szűk köre irányította. A fontosabb lépéseket nem futtatták meg a párttagok között, és nem végeztek elég fókuszcsoportos felmérést sem. „Mindennek Mayen kellett keresztülmennie. Ha összesen három embered van a szobában, az talán segít a határozott kormányzásban, de biztosan nem szerencsés a kampányban” – nyilatkozta egy bennfentes.

false

 

Fotó: MTI/EPA – Facundo Arrizabalaga

3. Pártprogram-katasztrófa

Míg May elsősorban a stabil Brexit-tárgyalások meglehetősen homályos ígéretére építette kampányát, konkrét ígéretei mind visszafele sültek el. Ilyen volt az a javaslat, amely a szociális ellátás költségeinek egy részét az elhunytak örökségéből vonta volna le, vagy a rókavadászat megkönnyítésének ötlete, ami szintén idegesítette a választókat. Ezek a politikai bakik főleg a munkáspárttól korábban elfordult idősebb szavazókat lökhették vissza Corbyn táborába.

4. Az ellenfél lebecsülése

A toryk zuhanórepüléséhez nem kis mértékben járult hozzá, hogy egyszerűen képtelenek voltak elképzelni Jeremy Corbyn Munkáspártjának ilyen mértékű megerősödését. A Labour radikálisabb javaslatai ellen ezúttal nem hatott a negatív kampány, a választók lázadni akartak a megszorítások és az azokat képviselő politikai elit ellenében.

5. Gyenge személyiség, elmért kampány

Hiába helyezte kampányának középpontjába a stabilitást, a reflektorfényhez még nem egészen hozzászokott May a kamerák előtt sokkal bizonytalanabbul mozgott, mint például Cameron, és a nyílt vitákat kerülte is ellenfeleivel. „Akiben van egy csöppnyi tárgyszerűség, beláthatja, hogy May nem egy természetétől fogva magabiztos, könnyed előadó” – mondta erről Ayesha Hazarika, Ed Miliband korábbi tanácsadója. Elbizakodottságuk miatt ráadásul a kampány menetét is rendesen elmérték a konzervatív spin doctorok: May idejének jelentős részét nem a végül billegőnek bizonyuló körzetekre fordította, hanem olyan választókerületekben korteskedett, ahol gyakorlatilag esélye sem volt nyerni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?