Az 5 legfontosabb ok, amely Theresa May kudarcához vezetett

  • narancs.hu
  • 2017. június 11.

Külpol

Elbizakodottság és bénaság sajátos keveréke vezetett a brit konzervatívok abszolút többségének elbukásához.

Történelmi győzelemre készült a június 8-i előre hozott választáson Theresa May brit miniszterelnök. Végül pártja nem túl acélos, de azért kényelmes többségét is elbukta a parlament alsóházában, így az északír unionista párt támogatásán múlik, egyáltalán kormányt alakíthat-e. Eközben a Munkáspárt Jeremy Corbyn vezetésével 2001 óta a legjobb eredményét érte el.

How Theresa May lost it

alfway through Britain's seven-week snap election campaign, some in Theresa May's team came to the conclusion that they had a problem - the candidate. At a gathering of senior staff in Conservative campaign headquarters in central London, one of May's top operatives told the sitting prime minister that she risked crashing and burning like Sarah Palin did in 2008.

A Politico újságírói hosszú, főleg tory pártvezetőkkel folytatott háttérbeszélgetéseken alapuló cikkben jártak utána, mi vezetett a méretes kudarchoz. Öt pontban szedtük össze a legfontosabb tényezőket:

1. A választás maga

Utólag ki nem kényszerített hibának tűnik May részéről az előre hozott választás áprilisi meghirdetése. Mandátumát elsősorban azért szerette volna megerősíteni, hogy pártján belül elhallgattassa a Brexit ellenzőit. Erős volt a nyomás kabinetfőnökei – Fiona Hill és főleg Nick Timothy – felől is, akik David Cameron korábbi miniszterelnök programja helyett a sajátjukat szerették volna megvalósítani.

2. Elzárkózás a választóktól és a párttagoktól

Számos konzervatív politikus panaszkodott arról a háttérben, hogy a kampányt May és tanácsadóinak nagyon szűk köre irányította. A fontosabb lépéseket nem futtatták meg a párttagok között, és nem végeztek elég fókuszcsoportos felmérést sem. „Mindennek Mayen kellett keresztülmennie. Ha összesen három embered van a szobában, az talán segít a határozott kormányzásban, de biztosan nem szerencsés a kampányban” – nyilatkozta egy bennfentes.

false

 

Fotó: MTI/EPA – Facundo Arrizabalaga

3. Pártprogram-katasztrófa

Míg May elsősorban a stabil Brexit-tárgyalások meglehetősen homályos ígéretére építette kampányát, konkrét ígéretei mind visszafele sültek el. Ilyen volt az a javaslat, amely a szociális ellátás költségeinek egy részét az elhunytak örökségéből vonta volna le, vagy a rókavadászat megkönnyítésének ötlete, ami szintén idegesítette a választókat. Ezek a politikai bakik főleg a munkáspárttól korábban elfordult idősebb szavazókat lökhették vissza Corbyn táborába.

4. Az ellenfél lebecsülése

A toryk zuhanórepüléséhez nem kis mértékben járult hozzá, hogy egyszerűen képtelenek voltak elképzelni Jeremy Corbyn Munkáspártjának ilyen mértékű megerősödését. A Labour radikálisabb javaslatai ellen ezúttal nem hatott a negatív kampány, a választók lázadni akartak a megszorítások és az azokat képviselő politikai elit ellenében.

5. Gyenge személyiség, elmért kampány

Hiába helyezte kampányának középpontjába a stabilitást, a reflektorfényhez még nem egészen hozzászokott May a kamerák előtt sokkal bizonytalanabbul mozgott, mint például Cameron, és a nyílt vitákat kerülte is ellenfeleivel. „Akiben van egy csöppnyi tárgyszerűség, beláthatja, hogy May nem egy természetétől fogva magabiztos, könnyed előadó” – mondta erről Ayesha Hazarika, Ed Miliband korábbi tanácsadója. Elbizakodottságuk miatt ráadásul a kampány menetét is rendesen elmérték a konzervatív spin doctorok: May idejének jelentős részét nem a végül billegőnek bizonyuló körzetekre fordította, hanem olyan választókerületekben korteskedett, ahol gyakorlatilag esélye sem volt nyerni.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.