Az Iszlám Államról szóló izraeli információkat fecsegte ki Trump az oroszoknak

  • narancs.hu
  • 2017. június 12.

Külpol

Azóta körültekintőbben osztanak meg az USA szövetségesei információkat az amerikai hírszerzőkkel.

Az amerikai elnök azt az információt adhatta ki orosz diplomatáknak májusban, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet szakemberei laptop-akkumulátornak álcázott, a repülőtereken nem kiszűrhető bombát készítenek. Az információt Izrael szerezte meg kiberkémkedéssel, és eddig titokban tartotta – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet a New York Times hétfői értesülése alapján.

Az izraeli kiberkémek állítólag behatoltak néhány hónappal ezelőtt az Iszlám Állam szíriai bombakészítőinek titkos internetes csoportjába, így jutottak az információ birtokába. A megszerzett értesülés annyira részletes volt, hogy az amerikaiak azt is megtudhatták, milyen mechanizmussal robbannak a bombák – tudta meg a New York Times az ügyre rálátó forrásaitól.

A szigorúan bizalmasan kezelt információt az izraeli titkosszolgálat megosztotta az amerikai hírszerzéssel, ez vezetett márciusban a laptopok betiltásához a repülőgépek fedélzetén. Izrael korábban figyelmeztette az amerikaiakat, hogy óvatosan kezeljék a titkos értesülést, ne adják ki azt a kormányzatnak, mert féltek attól, hogy ezzel veszélybe kerül a forrás, valamint ha esetleg az oroszok tudomást szereznek az értesülésről, Moszkva továbbadhatja azt Iránnak.

Az eset óta több cikkben megjelent, hogy az izraeliek és az USA más szövetségesei sokkal körültekintőbben mérlegelik, milyen információkat osztanak meg az amerikai hírszerzőkkel.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.