Az Iszlám Államról szóló izraeli információkat fecsegte ki Trump az oroszoknak

  • narancs.hu
  • 2017. június 12.

Külpol

Azóta körültekintőbben osztanak meg az USA szövetségesei információkat az amerikai hírszerzőkkel.

Az amerikai elnök azt az információt adhatta ki orosz diplomatáknak májusban, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet szakemberei laptop-akkumulátornak álcázott, a repülőtereken nem kiszűrhető bombát készítenek. Az információt Izrael szerezte meg kiberkémkedéssel, és eddig titokban tartotta – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet a New York Times hétfői értesülése alapján.

Az izraeli kiberkémek állítólag behatoltak néhány hónappal ezelőtt az Iszlám Állam szíriai bombakészítőinek titkos internetes csoportjába, így jutottak az információ birtokába. A megszerzett értesülés annyira részletes volt, hogy az amerikaiak azt is megtudhatták, milyen mechanizmussal robbannak a bombák – tudta meg a New York Times az ügyre rálátó forrásaitól.

A szigorúan bizalmasan kezelt információt az izraeli titkosszolgálat megosztotta az amerikai hírszerzéssel, ez vezetett márciusban a laptopok betiltásához a repülőgépek fedélzetén. Izrael korábban figyelmeztette az amerikaiakat, hogy óvatosan kezeljék a titkos értesülést, ne adják ki azt a kormányzatnak, mert féltek attól, hogy ezzel veszélybe kerül a forrás, valamint ha esetleg az oroszok tudomást szereznek az értesülésről, Moszkva továbbadhatja azt Iránnak.

Az eset óta több cikkben megjelent, hogy az izraeliek és az USA más szövetségesei sokkal körültekintőbben mérlegelik, milyen információkat osztanak meg az amerikai hírszerzőkkel.

Figyelmébe ajánljuk