Írásban nyújtja be lemondását Andrej Babiš

Külpol

Milos Zeman elnököt kórházban kezelik, ezért írásban mond le Babiš és kormánya.

Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán bejelentette, hogy az új képviselőház alakuló ülése után azonnal benyújtja az államfőnek kormánya lemondását.

„Tekintettel arra, hogy Milos Zeman elnök kórházban van, a lemondást írásban fogom benyújtani” – mondta Babiš újságíróknak a kormány szerdai ülése után.

 A cseh parlament alsóháza szerdán tűzi napirendre az új házelnök és alelnökök megválasztását. Amennyiben a képviselőknek sikerül gyorsan megegyezniük, a testület első ülése még a nap folyamán véget érhet. A most alakuló új ötpárti kormánykoalíció a képviselőház elnöki tisztségébe Markéta Pekarová Adamovát, a TOP 09 párt elnökét jelölte. Tekintettel arra, hogy a koalíciónak a 200 tagú testületben 108 képviselője van, Pekarová megválasztása biztosra vehető. Az alelnökök személyét illetően azonban viták vannak a formálódó kormánykoalíció és az ellenzéki pártok között. A hatályos szabályok szerint miután az államfő elfogadja a kabinet lemondását, az új kormány megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg.

Milos Zeman, akit október 10-től a prágai Központi Katonai Kórházban kezelnek, kedden Petr Fialának, a választásokon győztes Spolu koalíció kormányfőjelöljének adott hivatalos megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra. Az új kormánykoalíciót alkotó öt párt (ODS, KDU-CSL, TOP 09, Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek) vezetői hétfőn írták alá a koalíciós szerződést. Petr Fiala kijelentette: bízik abban, hogy az új kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Andrej Babis egy hónapja még arról beszélt, hogy lehet mégiscsak ő lesz a befutó:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk