Andrej Babis szerint mégiscsak ő lehet a befutó Csehországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 12.

Külpol

A cseh kormányfő arról beszélt, hogy a kórházban lévő államfő őt akarja megbízni kormányalakítással. 

Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Prágában újságíróknak arról beszélt, hogy Milos Zeman cseh államfő vasárnap azt mondta neki, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítási tárgyalásokkal. 

A szombaton délután 65 százalékos részvételi aránnyal zárult képviselőházi választáson a Spolu (Együtt) nevű jobboldali koalíció a szavazatok 27,62 százalékát szerezte meg, míg Babis pártja, az ANO 27,28 százalékos eredményt ért el. A harmadik helyen a Polgármesterek-Kalózok koalíció futott be, 15,47 százalékkal, negyedikként a Közvetlen Demokrácia Pártja végzett, 9,67 százalékkal. 

A 200 fős parlamentben a győztes Spolu szövetség a Polgármesterek-Kalózok koalíciójával együtt 108 képviselői helyet birtokolhat, így eddig mindenki úgy számolt, hogy Babist leváltják. 

Babis azonban kedden arról beszélt, hogy Zeman őt akarja kormányalakítással megbízni: "Vasárnap, amikor találkoztam az elnökkel, arról beszélt, hogy a megfelelő időben megszólít. Ezt ismételten elmondta, azzal, hogy rajtam múlik, elfogadom-e vagy sem". Másfelől leszögezte: ki kell várni, hogy valóban megkapja-e a kormányalakítási tárgyalásokra szóló megbízatást, és azt is elmondta: számol azzal, hogy az ANO-nak ellenzékbe kell vonulnia.

"A mandátumok alapján mi (ANO) nyertük a választásokat, s ha az elnök úr engem bíz meg, közlöm álláspontomat"

– tette hozzá Babis, bár azt is mondta, hogy ő és mozgalma konstruktívan kíván eljárni, és nem céljuk a demokratikus folyamatok fékezése.

A hárompárti Spolu koalíciónak ugyanis – bár a legtöbb szavazatot gyűjtötte – 71 mandátuma lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban, míg az ANO mandátumainak száma a cseh választási rendszer sajátossága miatt végül 72-re nőtt, miután a külföldön leadott szavazatokért járó egy mandátumot az idén az Ústí régió kapta, ahol az ANO győzött. 

A Spolu ugyanakkor már a választások előtt megállapodott a másik jobboldali, kétpárti Kalózok-Polgármesterek (PirStan) koalícióval az együttműködésről, s a választások után erről azonnal emlékeztetőt is aláírtak. A két jobboldali koalíciónak együttesen 108 mandátuma lenne, tehát világos többsége van a képviselőházban.

Babis azt is mondta, megszólította a Spolu vezető erejét képező Polgári Demokratikus Pártot az esetleges kormányzati együttműködésre, de az ajánlatát elutasították. 

Miután a Spolu és a PirStan bejelentette igényét a képviselőház elnöki tisztségére, Babis szerint az ANO igénye e poszt iránt is okafogyottá vált.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó 77 éves Milos Zeman államfő viszont vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. Ha senki nem óvja meg az eredményt, Zemannak 30 nappal a választások után megbízatást kell adnia valakinek a kormányalakításra, de egyelőre nem tudni, meddig marad kórházban. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk