Babis elveszítette a csehországi választást

  • narancs.hu
  • 2021. október 9.

Külpol

Egy paraszthajszállal, de győzött a hárompárti koalíció, amely nem kér a jelenlegi miniszterelnök mozgalmából.

Bár arra lehetett számítani, hogy Andrej Babis miniszterelnök mozgalma, az ANO nyeri meg a képviselőházi választást Csehországban, végül a Spolu (Együtt) nevű jobboldali koalíció győzött. Szoros küzdelem volt: a Spolu a szavazatok 27,62 százalékával győzött, az ANO 27,28 százalékos eredményt ért el, a harmadik helyen a Polgármesterek-Kalózok koalíció futott be, 15,47 százalékkal, negyedikként a Közvetlen Demokrácia Pártja végzett, 9,67 százalékkal. A részvételi arány 65 százalékos volt. 

A szombaton délután zárult képviselőházi választás után a győztes szövetség a Polgármesterek-Kalózok koalíciójával együtt 108 képviselői helyet birtokolhat a 200 fős parlamentben. A győztesek azt tervezik, csökkentik a költségvetési hiányt, és úgy dolgoznak, hogy a jelenleginél átláthatóbb legyen a kormányzati munka Csehországban – írja a HVG.

Babisnak felrótták a kampányban, hogy kormánya nem irányította jól a koronavírus-járvány elleni védekezést, eladósodott, és a kormányfő főleg a saját üzleti érdekeit tartotta szem előtt.

A cseh választók történelmet írtak, mert a második világháború óta először nem jutott be a parlamentbe a Babis kisebbségi kormányát támogató cseh kommunista párt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?