Izland az első ország Európában, ahol a nők adják a parlament többségét

  • narancs.hu
  • 2021.09.26 20:00

Külpol

Izlandon kívül öt olyan ország van, ahol a nők és férfiak parlamenti aránya 50 százalék körüli.

Izland az első olyan ország Európában, ahol több nő van a parlamentben, mint férfi. A szombati választáson ugyanis a Katrin Jakobsdottir miniszterelnök által vezetett jelenlegi koalíciós kormány növelte többségét, a 63 képviselői helyből 33-at nők foglalnak el. Ez 9-cel több, mint az előző ciklusban. 

Egyik másik európai ország kormányában sincs 50 százaléknál több női döntéshozó, leginkább még Svédország közelíti meg ezt maga a 47 százalékával, a Világbank adatai szerint.

Öt másik olyan ország van a világon, ahol a parlamentben legalább fele-fele arányban vannak a nők és a férfiak:

  • Ruandában 61 százalékban vannak a nők,
  • Kubában 53 százalékban,
  • Nicaraguában 51 százalék,
  • Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig 50-50 százalékban.

Izland volt az első olyan ország is, aki nőt választott elnökéül, még 1980-ban. 

Jakobsdottir pártja, a Baloldali Zöld Mozgalom veszített néhány képviselői helyet, a jobboldali koalíciós partnerei viszont öt helyet nyertek, így a miniszterelnök jövője még kérdéses. Jakobsdottir az AFP hírügynökségnek azt mondta szombaton, amikor elkezdték a szavazatokat összeszámolni, hogy még meglátják, hogyan tudnak együttműködni a kormányzó pártok.

Jakobsdottir az előző négyéves ciklusa alatt bevezetett egy progresszív adózási rendszert, növelte a szociális bérlakásrendszerre költhető forrást és meghosszabbította a szülési szabadságot, mindkét szülőnek. A miniszterelnök azért is örvend nagy népszerűségnek, mert jól kezelte a koronavírus-járványt: a 370 ezres országban mindössze 33 halálesetet regisztráltak.

(via The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk