Izland az első ország Európában, ahol a nők adják a parlament többségét

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Külpol

Izlandon kívül öt olyan ország van, ahol a nők és férfiak parlamenti aránya 50 százalék körüli.

Izland az első olyan ország Európában, ahol több nő van a parlamentben, mint férfi. A szombati választáson ugyanis a Katrin Jakobsdottir miniszterelnök által vezetett jelenlegi koalíciós kormány növelte többségét, a 63 képviselői helyből 33-at nők foglalnak el. Ez 9-cel több, mint az előző ciklusban. 

Egyik másik európai ország kormányában sincs 50 százaléknál több női döntéshozó, leginkább még Svédország közelíti meg ezt maga a 47 százalékával, a Világbank adatai szerint.

Öt másik olyan ország van a világon, ahol a parlamentben legalább fele-fele arányban vannak a nők és a férfiak:

  • Ruandában 61 százalékban vannak a nők,
  • Kubában 53 százalékban,
  • Nicaraguában 51 százalék,
  • Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig 50-50 százalékban.

Izland volt az első olyan ország is, aki nőt választott elnökéül, még 1980-ban. 

Jakobsdottir pártja, a Baloldali Zöld Mozgalom veszített néhány képviselői helyet, a jobboldali koalíciós partnerei viszont öt helyet nyertek, így a miniszterelnök jövője még kérdéses. Jakobsdottir az AFP hírügynökségnek azt mondta szombaton, amikor elkezdték a szavazatokat összeszámolni, hogy még meglátják, hogyan tudnak együttműködni a kormányzó pártok.

Jakobsdottir az előző négyéves ciklusa alatt bevezetett egy progresszív adózási rendszert, növelte a szociális bérlakásrendszerre költhető forrást és meghosszabbította a szülési szabadságot, mindkét szülőnek. A miniszterelnök azért is örvend nagy népszerűségnek, mert jól kezelte a koronavírus-járványt: a 370 ezres országban mindössze 33 halálesetet regisztráltak.

(via The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.