Német választás: fej-fej mellett a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Külpol

Szoros a verseny, a végső eredményre még órákat kell várni.

Az előzetes előrejelzések és az exit-pollok alapján a német választás nagyon szoros, az ARD televízió megbízásából végzett kutatás alapján a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) illetve a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) körülbelül 25-25 százalékon áll. A szavazatokat vasárnap 18 óráig lehetett leadni, a végső eredményre valószínűleg még órákat kell várni.

Az előrejelzések szerint a zöldek 15 százalékot szerezhetnek, a szabaddemokraták pedig 11-et. Várhatóan mindkét párt csatlakozik a következő koalíciós kormányhoz. A kampány során a szabaddemokraták kijelentették, hogy szívesebben csatlakoznának egy konzervatívak által vezetett koalícióhoz, még akkor is, ha a CDU/CSU a második helyen végez a választásokon. Ezzel szemben a zöldek inkább az SPD-vel állnának össze.

Egy másik, a ZDF tévécsatorna előrejelzése szerint a szociáldemokraták egy kicsivel ugyan, de vezetnek (26 százalék) a CDU/CSU 24 százalékával szemben.

A szélsőjobboldali AfD a korábbi előrejelzések szerint 10-11 százalékot kaphat.

(via Politico)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk