Izrael szíriai katonai célpontokat támadott, és dróntámadást mért Ciszjordániára

  • narancs.hu
  • 2023. október 25.

Külpol

Gáza estére teljesen ki fog fogyni az üzemanyagból.

Helyi idő szerint szerda kora reggel izraeli vadászgépek a szíriai hadsereghez tartozó katonai infrastruktúrát és aknavetők kilövőállásait támadták - közölte az izraeli hadsereg. Az IDF azt állítja, hogy a támadás válaszul történt az Izrael felé kedden kilőtt rakétatámadásra – írja a BBC.

Izrael dróncsapást hajtott végre a megszállt ciszjordániai Dzsenin város közelében, és két embert le is tartóztattak "fegyveres terroristákkal" folytatott tűzharc közepette

– közölte az izraeli hadsereg (IDF) szerda kora hajnalban. Az izraeli álláspont szerint palesztin fegyveresek nyitottak tüzet és dobtak bombákat az IDF katonáira, amikor a dzsenini menekülttábor közelében járőröztek. Az izraeli katonák nem sérültek meg az akcióban – írja szintén a BBC.

3 ember meghalt, miután az izraeli hadsereg dróntámadást indított egy csoport fegyveres palesztin ellen, akik izraeli közlés szerint "robbanószerkezeteket lőttek és dobáltak" – írja a The Guardian a helyi mentőszolgálat közleménye alapján.

Naponta 400 gyerek sérül meg vagy hal bele az izraeli rakétatámadásokba Gázában – közölte UNICEF közel-keleti igazgatója. Adele Khodr szerint az elmúlt 18 nap során elhunyt áldozatok közül összesen 2360 volt gyerek, a sebesületk között pedig 5364  kiskorú van.

A Gázai övezetben kialakult helyzet egyre nagyobb foltot hagy a kollektív lelkiismeretünkön. A gyermekek halálozási és sérülési aránya egyszerűen elképesztő.

A 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának mintegy fele kiskorú.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban
Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad

Mindeközben Izrael az ENSZ főtitkár, António Guterres lemondását követeli, miután korábban azt mondta, hogy a Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett "borzalmas támadások" nem indokolhatják a "palesztin nép kollektív büntetését". Azt is hangsúlyozta, hogy az Izrael elleni támadás nem "légüres térben" történt, hanem a palesztin nép "56 éve tartó, fullasztó izraeli megszállást" követte. Izrael ENSZ nagykövete erre válaszul kijelentette, hogy Guterresnek azonnali hatállyal le kellene mondania. Gilad Erdan úgyfogalmazott, hogy az ENSZ-főtitkár "teljesen elszakadt a térségünkben uralkodó valóságtól, torz és erkölcstelen módon tekint a náci Hamász terroristák által elkövetett mészárlásra".

Miközben a világ számos országa "humanitárius tűzszünetre" szólítja fel a harcoló feleket, hogy a Gázai övezetbe eljuttathassák a nélkülözhetetlen segélyeket, az ENSZ helyi segélyszervezete, az UNRWA arra figyelmeztet, hogy

szerda estére teljesen elfogy az üzemanyag Gázában.

Márpedig üzemanyag nélkül nem lehet működtetni azokat a berendezéseket sem, amelyek az óceánvíz sótalanításával állítanak elő ivóvizet, sőt az alapvető élelmiszerek szállítása is képtelenség lesz az övezeten belül.

Az izraeli hadsereg azonban vádolja a Hamászt, hogy üzemanyagot halmoz fel, és műholdas fotót tett közzé egy tucatnyi üzemanyagtartályról a Gázai övezeten belül, amelyekben szerinte 500 000 liter üzemanyag van.

Eközben az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le a Gázai övezetben, amelyek védelmet és jutalmat kínálnak azoknak a palesztinoknak, akik a Hamász által fogva tartott túszokról szóló információkkal fordulnak hozzájuk – írja a The Guardian.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
A Hamász iszlamista terrorszervezet által elrabolt izraeli és külföldi túszoknak az izraeli hadsereg tel-avivi központjának a falán lévő portréit nézi egy férfi
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

A szórólapokon ez állt:

Ha békében akarsz élni és jobb jövőt akarsz a gyerekeidnek, akkor azonnal cselekedj humanitárius módon és ossz meg értékes információkat környéken fogva tartott túszokról.

A Gázai övezetre szórt izraeli szórólapok vélhetően nemcsak a túszok kimentését szolgálják, hanem arra is kísérletet tesznek, hogy bizonytalanságot keltsenek a Hamász támogatói körében azzal kapcsolatban, vajon kik fogadhatták el az izraeli ajánlatot.

Eddig négy női túszt engedtek szabadon Gázából.

Az izraeli hadsereg megfigyeléssel, a különleges erők rajtaütéseivel és a Hamász elfogott tagjainak kihallgatásával próbál képet alkotni arról, hogy hol tartják fogva a foglyokat – köztük csecsemőket, gyerekeket és idős civileket, valamint férfi és női katonákat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk