Jön fel a közvélemény-kutatásokban Orbán új francia barátja

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 6.

Külpol

Egy friss felmérés szerint Eric Zemmour küzdhet meg Emmanuel Macronnal az elnökválasztás második fordulójában. 

Eric Zemmour jobboldali publicistát először jelezte egy felmérés befutónak a francia elnökválasztás második fordulójába: ha most rendeznék a voksolást, Zemmour a szavazatok 17-18 százalékával jutna tovább a 24-27 százalékos támogatottságot élvező Emmanuel Macron államfő mellett az első fordulóból.

A Harris Interactive közvéleménykutató-intézetnek a Challenges című lap megbízásából készült felmérése szerint a jelöltségét egyelőre még lebegető, párton kívüli jobboldali publicista maga mögé utasította Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét, aki minden felmérésben visszacsúszott a 15-16 százalékos támogatottsági szintre.  

A bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Eric Zemmour régóta a polgári középosztályt képviselő konzervatív jobboldal és a munkásrétegekre építő Nemzeti Tömörülés összefogását sürgeti, ugyanakkor úgy látja, hogy Marine Le Pen képtelen a győzelemre és alkalmatlan az elnöki posztra.

Zemmour szeptember 24-én Orbán Viktor meghívására részt vett a budapesti Demográfiai Csúcs egyik panelbeszélgetésén és személyesen is találkozott a magyar miniszterelnökkel. 

Az idézett közvélemény-kutatás szerint egyébként Zemmour a francia elnökválasztás második fordulójában alulmaradna Emmanuel Macronnal szemben, a jelenlegi elnök szerezné meg a szavazatok 55 százalékát, Zemmour 45 százalékot kapna. A publicista magas támogatottsága az elemzők szerint azzal magyarázható, hogy amennyiben Zemmour és Macron jut be a második fordulóba, a baloldali szavazók jelentős része távol maradna a voksolástól. Mintegy 50 százalékuk jelezte, hogy tartózkodni fog egy Zemmour-Macron párbaj esetén.     

Antoine Gautier, a felmérést végző  Harris Interactive kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen rövid idő alatt még egyetlen jelöltnek sem ugrott meg annyira a támogatottsága, mint amennyit Eric Zemmour esetében látni. A publicista támogatottságát egy hónappal ezelőtt kezdték mérni a közvélemény-kutatók, akkor 7 százalékon állt. Azóta az újságíró megjelentette legújabb könyvét, amit választási kampányhoz hasonló eseményeken népszerűsít és dedikál.  

A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a második fordulót április 24-én rendezik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.