Jóval kevésbé fertőznek azok, akik a felépülésük után újra elkapják a betegséget

  • narancs.hu
  • 2020. április 22.

Külpol

Legalábbis egy dél-koreai kutatás erre enged következtetni.

Jóval kevésbé fertőznek azok a betegek, akiknél a koronavírus-fertőzésből való felépülésük után másodszor is kimutatták a vírust – közölték szerdán dél-korai egészségügyi illetékesek.

Dél-Koreában több mint 180 olyan esetet jegyeztek fel, amikor másodszor is pozitív lett a vírustesztje a koronavírus-fertőzésből felgyógyult betegnek. A dél-koreai betegségellenőrző és megelőző központ (KCDC) vizsgálatot kezdett, és kiderült, hogy egyik ilyen beteg sem fertőzött meg senkit.

A kelet-ázsiai országban a koronavírusgyanús eseteket a polimeráz láncreakción alapuló teszttel (PCR) vizsgálják, amely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. A felépülésük után újra fertőzötté váltak esetében a KCDC víruskultúra teszteket végzett, amelyek több mint két hét után adnak megbízható eredményt. Eddig 39 visszaesett beteg esetében végezték el az utóbbi tesztet, hatnak már megvan az eredménye, valamennyi negatív.

„Ez azt jelenti, hogy a visszaesett betegek alig vagy egyáltalán nem fertőznek” – hangoztatta Dzsong Eun Kjong, a KCDC igazgatója egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: vizsgálják ugyanakkor azt is, hogy miért lehetett pozitív a vírustesztjük a betegségből felépülteknek.

Dél-Korea szerdán 11 újabb koronavírus-fertőzöttről adott hírt, ezzel 10 ezer 694-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt öt napban naponta átlagosan 10 újabb beteget regisztrálták. A Covid-19-betegségben 238-an haltak meg eddig.

MTI

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.