Kérjenek bocsánatot Tusktól! - írja magyarul a címlapján a lengyel napilap

  • narancs.hu
  • 2020. április 23.

Külpol

A magyar kormánymédia hamisítására reagáltak.

Mint arról mi is beszámoltunk, szombaton a kormánypárti Pesti Srácok „Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt” címmel közölt egy cikket, mintegy válaszul arra, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke lenácizta Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét.

Mint írtuk, a Pesti Srácok cikkét az egész kormánymédia leszemlézte, az Origótól kezdve a HírTv-n, Magyar Nemzeten át egészen a hirado.hu-ig. Sőt még a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária is posztolt róla a Twitteren.

Csakhogy a cikkben egy hamisan értelmezett fotót használtak, amelyet pár éve egy lengyel mémoldal, a demotywatory.pl hozott le.

Tusk és Orbán

Tusk és Orbán

 

A magyar kormánymédia Tusk-hamisítására reagált mai számában a Fakt, az egyik legnagyobb lengyel napilap - írta meg a hvg.hu.

"Kérjenek bocsánatot Tusktól!" - olvasható a Fakt címlapján a magyar nyelvű felszólítás. És ugyancsak a címlapon és ugyancsak magyarul olvasható a főszerkesztő, Kasia Kozlowska írása „Barátainknak, magyaroknak” címmel.

A hvg. hu idézi a kormánymédia hamisítására reagáló Kozlowskát:

„Ezek az írások nem kommentárok vagy szatirikus cikkek voltak. Nem olyan szerzők véleményei, akik nem értenek egyet azokkal az értékekkel, amelyeket Tusk képvisel. Semmilyen stilisztikai eszközzel nem utaltak arra, hogy ezek metaforák lennének. Valójában több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni."

És mindezt azért:

„Hogy lejárasson egy bizonyos értékek mellett kiálló politikust. És hogy ellenszenvet keltsen iránta a magyar, és talán nem csak a magyar társadalom körében”

„Mi, hétköznapi emberek, lengyelek és magyarok, nagyra értékeljük a közös történelmünket. Örülünk annak a szerepnek, amelyet együtt töltünk be Európában. Olyan partnerekként tekintünk egymásra, akikre mindenben lehet számítani. Ezért érdemes mindannyiunknak tudatában lenni annak, hogy egy igaztalan magyar médiatámadás egy lengyel politikus ellen a lengyel–magyar barátságot is támadja.”

A főszerkesztő ezzel zárja írását:

"Kedves magyar kollégák a Pestisrácok.hu-nál és az Origo.hu-nál! Ha a lengyel–magyar barátság továbbra is értéket jelent számukra, kérjenek bocsánatot a Donald Tusk családjáról írt hazugságokért. És azonnal távolítsák el ezeket a cikkeket az oldalaikról."

Durván mellényúlt Tusk gyalázása közben a lakájmédia

Egy régi sztorit próbáltak felmelegíteni. Nem sikerült. Szombaton közölt egy cikket a kormánypárti Pesti Srácok „Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt" címmel, mintegy válaszul arra, hogy Donald Tust, az Európai Néppárt elnöke lenácizta Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét.

Figyelmébe ajánljuk