Jövő héttől elég a gyorsteszt az Angliába utazó beoltottaknak

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 15.

Külpol

Az új szabály október 24-től lép életbe.

A jövő hét végétől gyorsteszt elvégzése is elegendő lesz az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták. Az új szabály a brit közlekedési minisztérium és az egészségügyi tárca közös pénteki bejelentése szerint október 24-én, vagyis jövő vasárnap lép érvénybe.

A rendelet értelmében a nemzetközileg elismert vakcinákkal (Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna-, Janssen-oltóanyaggal) teljesen beoltott, nem vörös kategóriás, vagyis a brit kormány által járványügyi szempontból nem kiemelten kockázatosnak tartott országokból érkezők számára aznaptól megszűnik az angliai érkezés utáni második napig elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz.

A gyorsteszthez szükséges készletet október 22-étől lehet megrendelni a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól. E szolgáltatók listája is október 22-én jelenik meg a gov.uk kormányzati honlapon.

Az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják. Fontos, hogy a fotón látszania kell a gyorsteszt-készlet megrendeléséhez tartozó referenciaszámnak. A teszt eredményét annak egészségügyi magánszolgáltatónak kell visszaküldeni az eredmény hivatalos igazolása érdekében, amelyiktől az utas a tesztet megrendelte.

Kiemelték: ha a beutazók olyan angliai repülőtérre érkeznek, ahol működik gyorstesztek elvégzésére alkalmas szűrőközpont, előzetes megrendelés alapján ott is elvégeztethetik a koronavírus-szűrést.

Pozitív eredmény esetén elkülönítésbe kell vonulni, és az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével kell ellenőrizni. Ebben az esetben a PCR-teszthez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni az nhs.uk/coronavirus honlapon vagy az Anglián belül hívható 119-es telefonszámon.

Az Európai Unió országaiból - köztük Magyarországról - Angliába érkezők az EU digitális igazolásának bemutatásával tudják bizonyítani, hogy megkapták a koronavírus elleni oltásokat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk