Kaczynski szerint június 28-án mindenképp megtartják az elnökválasztást Lengyelországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 27.

Külpol

Egyszer már megpróbálták, nem sikerült.

A lengyelországi elnökválasztás utolsó lehetséges időpontja június 28., nincs semmilyen lehetőség ennek módosítására - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerdán a kormánypártok közös varsói sajtóértekezletén.

"Álláspontunk egyértelmű: a választásokat megtartjuk. Ha egyesek ezzel megpróbálnak szembeszállni, minden eszközt fel fogunk használni, amelyekkel az állam rendelkezik, hogy a jognak érvényt szerezzünk" - mondta a pártelnök.

A lengyel elnökválasztást eredetileg május 10-re tűzték ki, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani. Az ellenzéki többségű szenátus keresi annak módját, hogy hogyan lehetne az utolsó lehetséges alkotmányos időpontot későbbre halasztani.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?