Trump azzal fenyegeti a minneapolisi fosztogatókat, hogy lelöveti őket

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 29.

Külpol

"Amikor a fosztogatás kezdődik, lövöldözés veszi kezdetét" - üzente az elnök a rendőri erőszak ellen tiltakozó zavargóknak.

A Twitter szerint Donald Trump amerikai elnök megsértette az erőszak dicsőítésére vonatkozó szabályait, mert azt sugallta egyik bejegyzésében, hogy lelövik azokat, akik fosztogatni kezdtek Minneapolisban, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy fekete férfi.

A nagy felháborodást keltő eset hétfő este történt a minnesotai nagyvárosban. A 46 éves afroamerikai George Floydot négy rendőr igazoltatás közben kirángatta gépkocsijából, megbilincselték, majd a rendőrautóhoz kisérték. Az autónál a földre teperték a fegyvertelen férfit, és egyikük - Derek Chauvin - a nyakára térdelt, és nyolc percen át szorította. Floyd csak annyit tudott elmotyogni, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal az után halt meg, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd onnan a kórházba. A járókelők által készített felvételekből ítélve mind a négy intézkedő fehér rendőr volt.

A legfrissebb hatósági tájékoztatás szerint Floydot azért igazoltatták, mert hasonlított valakire, aki hamis pénzzel akart fizetni egy boltban. Floyd szembeszegült a rendőrökkel, ezért intézkedniük kellett.

A rendőri intézkedés után zavargások kezdődtek Minneapolisban, csütörtökre a városban eluralkodott az erőszak. Tüntetők az üzleteket fosztogatták, épületeket és autókat gyújtogattak, igazságtételt követelő graffitiket firkáltak az épületek falára. Csütörtök este megrongálták a minneapolisi rendőrőrsöt, amelyet az ott dolgozóknak emiatt el kellett hagyniuk.

A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbált gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is, és ötszáz gárdista érkezett a városba máshonnan.

Az AP tájékoztatása szerint a 44 éves Derek Chauvin 19 éves rendőri szolgálata alatt kétszer is nyitott tüzet emberekre, 17 panasz érkezett ellene, és kétszer megrovásban részesítették. Chauvin 2006-ban öt rendőrtársával együtt tüzet nyitott egy késeléssel gyanúsított személyre, aki rájuk szegezte a fegyvert. A gyanúsítottat lelőtték, a bíróság pedig jogosnak találta a rendőrök reagálását. Két évvel később Chauvint egy családi vita miatt riasztották. A rendőr kétszer hasba lőtt a ház fürdőszobájában egy ugyancsak fekete férfit, aki megpróbálta elragadni a fegyverét. A férfit életben maradt, de vádat emeltek ellene, amiért szembeszegült a rendőrrel.

Donald Trump amerikai elnök csütörtök esti Twitter-üzenetében azt írta, hogy a minneapolisi gyújtogató "banditák" meggyalázzák az áldozat emlékét, és ő ezt nem fogja megengedni. Trump azt üzente, beszélt Tim Waltz minnesotai kormányzóval, és azt mondta neki, hogy a hadsereg minden pillanatban mellette áll. Arra figyelmeztetett, hogy "amikor a fosztogatás kezdődik, lövöldözés veszi kezdetét".

A Twitter szerint Trump ezzel a megjegyzésével megsértette a közösségi portál erőszak dicsőítésére vonatkozó szabályait, mert azt sugallta, hogy a lelövik azokat, akik fosztogatni kezdtek Minneapolisban. A portál ennek ellenére nem törölte a fejjegyzést, mert közérdekűnek tartja.

Trump csütörtökön egyébként aláírta a közösségi platformokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról szóló elnöki rendeletet A rendelet az úgynevezett tisztességes kommunikációról szóló, 1996-ban elfogadott jogszabály egyik fejezetének felülvizsgálatáról szól. A rendelet megfosztja a jogi védelem lehetőségétől azon médiumokat, amelyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat.

Az elnök szerint az internetes közösségi platformokat működtető vállalatoknak "ellenőrizetlen hatalmuk van a cenzúrához, a tartalmak szűkítéséhez, szerkesztéséhez, megváltoztatásához, elrejtéséhez és az állampolgárok egymás közötti, vagy a szélesebb közvélemény kommunikációjának bárminemű virtuális megváltoztatásához".

Az elnök az után adott ki elnöki rendeletet, hogy kedden a Twitter hamisként jelölte meg két bejegyzését is. Mindkettő arról szólt, hogy a levélben történő szavazás a választások "elcsalásához" vezethet, sőt az egyik bejegyzésben az elnök egyértelműen leszögezte, hogy a novemberi választásokon csalás lesz.

A mikroblog-szolgáltató megjelölte a bejegyzéseket, és felhívta a felhasználók figyelmét az információk ellenőrzésének fontosságára. Ehhez két hivatkozást is csatolt, az egyik a CNN hírtelevízió riportjához vezetett, amely azt taglalta, hogy Trump állításai megalapozatlanok. Az Egyesült Államokban vita kezdődött a platform eljárásáról. Többen kétségbe vonták a Twitter elfogulatlanságát.

Figyelmébe ajánljuk