Kaczyński szerint túl sokat isznak a fiatal nők, ezért nem szülnek eleget

  • narancs.hu
  • 2022. november 8.

Külpol

Szavait komoly felháborodás kísérte.

"Ha folytatódik az a helyzet, hogy 25 éves korukig a fiatal nők ugyanannyit isznak, mint a velük egykorú férfiak, akkor nem lesznek gyerekek" - fejtegette a lengyel kormánypártot vezető Jarosław Kaczyński egy szombati beszédében.

A kijelentést nagy felháborodás kísérte, többek közt ellenzéki politikusok és női hírességek is elítélték a 73 éves politikust, kijelentéseit pedig ostobaságnak minősítették - írta meg a Guardian.

Kaczyński, aki a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője, azt is kifejtette, hogy "egy férfinak ahhoz, hogy alkoholistává váljon, átlagosan 20 évig kell mértéktelenül innia ... míg egy nőnek csak kettőt", állításait pedig azzal igyekezett alátámasztani, hogy arra hivatkozott, információi egy orvostól származnak, aki "férfi alkoholista pácienseinek egyharmadát meg tudta gyógyítani, de nőket nem".

A politikus emellett arról is beszélt, hogy nem támogatja, hogy a nők fiatalon vállaljanak gyermeket, mert "egy nőnek anyává kell érnie", de hozzátette: "Ha 25 éves koráig az üveghez nyúl - itt most egy kicsit viccelek -, akkor az nem sok jót ígér" a születésszámra nézve.

A beszédről Katarzyna Lubnauer, a liberális Polgári Koalíció (KO) törvényhozója azt mondta, "lehetne persze nevetni ezen, mémeket gyártani belőle, de ez egy komoly, tragikus ügy", Kaczyńskit pedig patriarchális vénembernek nevezte. De több ellenzéki politikus is kritizálta Kaczyński kijelentéseinek "érzéketlen" voltát, amelyek szerintük "a nőket sértő képtelenségek", és kiemelték: a születésszám Lenygelországban nem a nők miatt alacsony, hanem azért mert a kormány család- és nőellenes, a lengyel nők anyagi okokból, valamint a PiS által bevezetett abortuszkorlátozásoktól való félelem miatt vonakodnak a gyermekvállalástól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk