Kártérítést fizet a holland vasúttársaság a második világháborús deportálásokban játszott szerepe miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019.06.27 17:50

Külpol

A túlélők 15 ezer eurót kapnak.

Kártérítést fizet a holland állami vasúttársaság (NS) a második világháború alatti deportálásokban játszott szerepe miatt, több tízmillió eurót fognak elosztani a holokauszttúlélők és hozzátartozóik között - jelentette be a vállalat. A társaság közleménye szerint „sok tízmillió eurót” különítettek el a náci koncentrációs táborokba szállított, főként zsidó és roma áldozatok, illetve a rokonaik számára.

A még életben lévő nagyjából ötszáz túlélő fejenként 15 ezer eurót, az özvegyek 7500 eurót, az áldozatok gyerekei 5000 eurót fognak kapni. Mint írták, a közreműködés a zsidók deportálásában „fekete lap a cég történetében”.

„Lehetetlen olyan pénzösszeget meghatározni, amely akár minimálisan is kárpótolhatna az érintettek szenvedéséért” - szögezte le Job Cohen, a tavaly felállított kompenzációs bizottság vezetője. A második világháború alatt mintegy 100 ezer holland zsidó, az ország zsidó közösségének 70 százaléka veszett oda. Többségüket elhurcolták, majd koncentrációs és megsemmisítő táborokban ölték meg. A városokban összegyűjtött, deportálásra kijelölt áldozatokat Hollandián belül vonattal szállították tranzittáborokba, ahonnan aztán tovább vitték őket a haláltáborokba.

Neked ajánljuk