Katalán igenek, spanyol nemek

  • Ara-Kovács Attila
  • 2015. augusztus 25.

Külpol

A görög krízis elfeledtette Európával, hogy a kontinens délnyugati szegletén sincs minden rendben a gazdasággal, az euróval és a társadalmakkal sem – Spanyolország a példa rá.

Spanyolország gazdasága és társadalma annak ellenére is válságos helyzetbe juthat, hogy jelenleg mindkettőt a relatív nyugalom jellemzi; e nyugalmat elsősorban a 3 százalékos gazdasági növekedés alapozta meg. A következő hónapokban azonban két sorsdöntő választás lesz az országban, és ezek kimenetele alapvető változással – akár társadalmi felfordulással is – járhat.

A katalán kérdés

Szeptember 27-én Katalóniában regionális választásra kerül sor. A Demokratikus Konvergencia pártja, összhangban a Republikánus Baloldallal azt ígéri: ha többséget szereznek, Katalónia másfél év alatt az Európai Unió független és szuverén új tagállama lesz – tekintet nélkül arra, hogy Madrid ehhez hozzájárul vagy sem.

A 2012-es regionális választások alkalmával a 135 fős katalán parlamentben már erős többséget, 74 mandátumot kaptak azok a pártok, amelyek támogatják az elszakadást, és csak 61 hellyel rendelkeztek azok, amelyek nem, illetve erős kételyeiket fogalmazták meg ezzel kapcsolatban. Kérdés, hogy egy hónap múlva hogyan változnak az arányok. A fölmérések szerint még most is többségben vannak a függetlenség hívei – ha ma lennének a választások, 69 helyet nyernének a katalán parlamentben –, de az ellenzők száma megugrott, 66 helyet kapnának.

false

Miért változott ilyen jelentősen a két tábor támogatottsága? Az elemzők úgy vélik: a függetlenség mellett kardoskodó erőket az elmúlt három évben inkább fő politikai céljuk motiválta, és keveset törődtek a gazdasággal, illetve a társadalmi folyamatok menedzselésével. Sokan úgy vélik ma Katalóniában, hogy a szintén nagy gondokkal küszködő országos pártok, a madridi kormányzat is sokkal többet tett, hogy a gazdasági krízisen felülemelkedjen az ország, mint a barcelonai nacionalista vezetés.

Ha valóban az az eredmény születik Katalóniában szeptember 27-én, mint amit az előrejelzések jósolnak, az nem lesz elég ahhoz, hogy a helyi politika kellő erővel lépjel fel Madriddal szemben. A spanyol kormánynak egyébként is számos eszköze van arra, hogy akadályozza a függetlenség folyamatát. Minden bizonnyal megmarad továbbra is a jogi megoldásoknál, elvégre a spanyol alkotmány önmagában is kizárja az ország feldarabolásának minden lehetőségét. Ennek megfelelően múlt novemberben, az Alkotmánybíróság döntésére tekintettel a barcelonai kormányzat kénytelen volt lemondani a függetlenség ügyében kiírandó népszavazásról.

De ha ez nem lenne elég, Madrid más módszerektől sem riadna vissza. Ezt látszik igazolni, hogy szeptemberben – de még a katalán választások előtt – a madridi parlament elfogadja azt a törvényt, amely kiszélesíti a központi kormányzat jogköreit társadalmi vagy gazdasági krízis idején. Erre hivatkozva Madrid könnyen magához vonhatja a helyi – ez esetben katalán – rendvédelmi szervek feletti teljes ellenőrzést is.

Spanyol dilemmák

Az idei, májusi önkormányzati választások egyúttal az év vége előtt megrendezendő országos parlamenti választások főpróbája is volt. Bár a kormányt jelenleg a jobboldali-konzervatív Néppárt adja, de ez most – a már említett gazdaságélénkítő-program relatív sikerei dacára – a pártnak inkább átok, mint áldás. Ezt mutatja az is, hogy az önkormányzatok többségében májusban a Szocialista Párt és az őt támogató populista Podemos kerekedett felül. Sőt az egyébként a Néppártot támogató centrista Ciudadanos is egyes körzetekben a szocialistákkal fogott össze. Elvileg persze lehetséges, hogy országos szinten a parlamenti választások a Néppártot hozzák ki győztesen – szoros szövetségben a Ciudadanosszal –, de az önkormányzati választások türkében inkább a baloldal győzelme sejthető – vagyis a szocialisták és a Podemos szövetségéé.

De bárki alakítson is kormányt, nagy, szinte lehetetlen kihívásokkal szembesül. Egyrészt fenn kell tartani a gazdaság bővülését és az egyensúly helyreállítását célzó, Európa által is támogatott politikát, ám ezzel egyidejűleg érvényt kell szerezni a választási ígéreteknek is, melyek alapvetően ellentmondanak a válságkezelésnek. Mind a baloldal, mind a jobboldal alacsonyabb adókat ígért. Ezen belül a Néppárt az alacsonyabb jövedelemadó mellett kardoskodott, az önkormányzatokat májusban elhódító baloldal pedig a helyi költségvetések hiánycéljainak enyhítését. Másrészt az eddig alapvetően kétosztatú spanyol pártrendszer hirtelen többtényezőssé vált. A Szocialista Párt és a Néppárt hozzá volt szokva, hogy hatalomra jutva egymaguk határozzák meg kormányuk politikáját, annak stílusát. Az idei választásokat követően ez gyakorlatilag kizárható, vagyis a győztes koalícióra kényszerül. Ráadásul olyan új pártok – Podemos, Ciudadanos – partnereként, melyeknek nemcsak tapasztalatuk nincs az országos ügyekben, de valami egészen gyökeres, új politika megvalósításának illuzórikus ígéretével váltak sikeressé.

A szerző a DK elnökségi tagja

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!