Keményen odaszólt Donald Trumpnak az Európai Tanács elnöke
donald_trump_flag_top_story_lead.jpg

Keményen odaszólt Donald Trumpnak az Európai Tanács elnöke

  • MTI
  • 2018. július 10.

Külpol

Határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnök európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját kedden Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU–NATO együttműködési nyilatkozat aláírása után.

„Kedves Amerika, becsüld meg szövetségeseidet, miután nincsen belőlük olyan sok. Kedves Európa, növeld védelmi kiadásaidat, mert a jól felkészült és felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli” – szólított fel Tusk az aláírást követő brüsszeli sajtótájékoztatón.
A tanács elnöke emlékeztette Trumpot, hogy a szeptember 11-i terrortámadásokat követően Európa állt elsőként az Egyesült Államok mellé, és az afganisztáni háborúban 870 európai katona vesztette életét. „A pénz fontos, de az igaz szolidaritás még ennél is fontosabb” – emelte ki.
„Elnök úr, kérem, emlékezzen erre holnap, amikor találkozunk a NATO-csúcson, de még inkább akkor, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Helsinkiben. Mindig fontos tudni, hogy ki a stratégiai barát, s ki a stratégiai probléma” – fogalmazott.
„Az Egyesült Államoknak nincs és nem is lesz jobb szövetségese Európánál, amely annyit költ katonai kiadásokra, mint Kína, és sokszor annyit, mint Oroszország. Kétségtelen, hogy ez beruházás a közös amerikai és európai védelembe és biztonságba, ami nem mondható el biztosan az orosz és a kínai katonai kiadásokról” – közölte.
Az EU és a NATO vezetői által kedden aláírt közös nyilatkozatban a két szervezet közötti együttműködés további erősítéséről állapodtak meg. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fontos mérföldkőnek nevezte a dokumentumot, amely tovább erősíti a felek elkötelezettségét. Rámutatott, hogy a NATO és az EU a „legtermészetesebb partnerek”, a két szervezetnek 22 közös tagállama van, az uniós állampolgárok 95 százaléka NATO-országban él, közösek az értékek, mint a demokrácia és a szabadság, valamint jórészt a kihívások és fenyegetések is.

 

 

Neked ajánljuk