Durván mellényúlt Tusk gyalázása közben a lakájmédia

  • narancs.hu
  • 2020. április 19.

Fekete Lyuk

Egy régi sztorit próbáltak felmelegíteni. Nem sikerült.

Szombaton közölt egy cikket a kormánypárti Pesti Srácok „Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt” címmel, mintegy válaszul arra, hogy Donald Tust, az Európai Néppárt elnöke lenácizta Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét.

Ebben felhasználtak egy hamisan értelmezett fotót is, amelyet pát éve egy lengyel mémoldal, a demotywatory.pl hozott le – írja a Magyar Hang.

false

 

Bundesarchiv


A Pesti Srácok cikkét az egész kormánymédia leszemlézte, az Origótól kezdve a HírTv-n, Magyar Nemzeten át egészen a hirado.hu-ig. Sőt még a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária is posztolt róla a Twitteren.

Azt sehol nem említik, hogy a fotónak nincs köze a lengyel politikus nagyapjához, viszont Rácz András egyetemi docens megtalálta a Bundesarchiv gyűjteményében.

„A Magyar Nemzet egyértelműen etikátlanul jár el már azzal is, hogy levágja a kép alját, nem látszik tehát, hogy ez egy Bundesarchiv fotó 1939-ből. Lehet, hogy en emlékszem rosszul a hadtörténelmi tanulmányaimra, de nézzük meg rendesen az eredeti fotót még egyszer. A sofőr mögötti es mellett ülő három tiszt sapkáján egyértelműen felismerhető az SS halálfejes »Totenkopf« jelzése. A rendfokozati jelzések is az SS-hez tartoznak.

A három tisztből kettő viszont (jobb egy, bal kettő) SD karjelzést is visel, de ez rendben van, az SD ugyanis SS egyenruhát hordott. A sofőr, aki a Magyar Nemzet szerint Donald Tusk nagyapja lenne, szinten SS egyenruhát visel, a gallérján látható rendfokozata SS Rottenfuhrer, ami kb. az őrvezetőnek felel meg. A váll-lapok is az SS-hez tartoznak: a sofőr fonott váll-lapja a rendvédelmi szervekre volt jellemző. Az illető sofőr is biztosan SS állomány tehát. Az pedig ugyebár nagyjából kizárható, hogy egy lengyel SS-tag lehessen, főleg nem 1939-ben, amikor a fotó készült. Amiből az is következik, hogy a Magyar Nemzet által használt képaláírás egyértelműen hazugság.

Donald Tusk nagyapja, Jozef Tusk valóban Wehrmacht katona volt (tehát nem SS!), ez jól dokumentált tény. És nem is új információ, mert már a 2005-os lengyel elnökválasztási kampányban előkerült, ergo mintegy 15 éves »hír«. Egyébkent az elérhető lengyel források szerint kényszer-sorozottként szolgált, 1944 augusztusa es októbere között, tehát nem önként – előtte pedig koncentrációs táborban raboskodott. Az, hogy a Magyar Nemzet ehhez a jól ismert Wehrmacht sztorihoz illusztrációként egy SS-eket ábrázoló fotót használ, ráadásul öt évvel korábbról, az egyértelmű és ostoba hamisítvány. Még akkor is, ha a terepjárót vezető katona arca valamelyest hasonlít is Donald Tusk-ra (nota bene: Jozef Tusk viszont nagyon nem hasonlított Donald Tuskra.)” – írja a kutató a Facebookon.

Figyelmébe ajánljuk