Kína még háborút is indítana Tajvanért

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 11.

Külpol

Követnék az orosz példát, ha Tajvan kikiáltaná a függetlenségét.

Kína nem vonakodna háborút indítani Tajvanért, ha a sziget kikiáltaná függetlenségét – jelentette ki pénteken Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter az amerikai hivatali partnerével, Lloyd Austinnal Szingapúrban tartott megbeszélésén.

"Ha valaki megpróbálná elválasztani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg egyetlen pillanatra sem habozna háborút kirobbantani, bármi ára is legyen ennek" – idézte Vu Csien, a nemzetvédelmi tárca szóvivője a miniszterét.

A kínai nemzetvédelmi minisztérium szerint a pekingi vezetés, amely Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, "ezer darabra tépné" a függetlenségi próbálkozásokat.

Austin a tajvani problematikának szentelt megbeszélésen a Pentagon közlése szerint óva intette a kínai vezetést a térséget destabilizáló és a fennálló helyzet egyoldalú megváltoztatását célzó lépésektől. Ismételten kiemelte a béke és a stabilitás fontosságát a Tajvani-szorosban.

A két tárcavezető a "Sangri-la Párbeszéd" nevű nemzetbiztonsági fórumon egyeztetett egymással. A fórum – amelyen magas rangú katonák, politikusok és a legnagyobb fegyvergyártó cégek képviselői vesznek részt – pénteken nyílt meg és vasárnap este zárul. Az amerikai védelmi miniszter szombaton mond beszédet.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a szingapúri konferencián Tajvan helyzetére utalva arról beszélt, hogy Kelet-Ázsia válhat a jövő Ukrajnájává. "Az Ukrajna elleni orosz agresszió fényében gyökeresen megváltozott az országok biztonságpolitikai szemléletmódja" – mondta Kisida, aki ezzel kapcsolatban példaként hozta fel a német védelmi költségvetés növelését, illetve Svédország és Finnország felvételi kérelmét a NATO-ba.

Kisida kijelentette, hogy felelősséggel tartozik a japán életek és vagyon védelméért, miközben hozzá kell járulnia a regionális béke és biztonság fenntartásához. Ehhez Japánnak javítania kell elrettentést szolgáló erőin és azok képességein. Hozzátette, hogy a szigetország az év végéig új nemzetbiztonsági stratégiát dolgoz ki.

A japán kormányfő arról is szólt, hogy hazája a GDP 2 százalékát meghaladó mértékben fogja emelni védelmi kiadásait, hogy nagyobb  összhangban legyen a NATO-tagállamok célkitűzéseivel.

Kisida meghívást kapott a NATO-tagországok június végén, Madridban megrendezendő csúcstalálkozójára. Személyében első alkalommal venne részt japán kormányfő ilyen találkozón. Japán és a NATO tisztségviselői kedden megállapodtak a katonai együttműködés és a közös hadgyakorlatok fokozásáról.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett, nyomásgyakorlásként, gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazását sem.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk