Eddig közel 300 gyerek halt meg a háborúban

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 11.

Külpol

A számok sajnos még nem véglegesek, az ukrán hatóságok folyamatosan vizsgálják a haláleseteket. 

Az ukrán főügyészség szombaton közölte, hogy további 24 gyermek haláláról szerzett tudomást Mariupolban, amelyet hetekig ostromoltak az orosz csapatok, mielőtt május közepén elfoglalták volna.

Az ügyészség szerint legalább 287 gyermek vesztette életét az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta, és több mint 492-en megsebesültek. A hivatal hozzátette: a számok nem véglegesek, továbbra is vizsgálódnak az aktív ellenségeskedések helyszínein.

A földdel egyenlővé tett Mariupol polgármestere elmondta, hogy kolerajárvány pusztít a városban, ahol holttestek oszlanak az utcákon, és a higiéniai körülmények középkoriak.

Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics tájékoztatása szerint hozzávetőleg tízezer ukrán katona halt meg az ukrajnai háború kezdete óta.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a közelmúltban száz körülire tette a naponta harcban elesett ukrán katonák számát.

Az ukrán kormány közölte: folytatódnak a heves tüzérségi támadások a Donyec-medencében.

Szeverodonyeckben utcai harcok zajlanak az orosz és az ukrán csapatok között a brit védelmi minisztérium szombati közleménye szerint. Az áldozatok száma valószínűleg mindkét oldalon nagy lesz – tette hozzá a tárca hírszerzési értesülésekre hivatkozva. A stratégiai fontosságú iparváros az utolsó nagyváros Luhanszkban, amely még nem áll teljesen az oroszok vagy az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt. Szeverodonyeckért hetek óta folyik a küzdelem. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében azzal vádolta Oroszországot, hogy minden várost porig akar rombolni a Donyec-medencében.

A brit hírszerzés úgy tudja, hogy az orosz légierő modern fegyverek híján több tucat régi típusú, pontatlan hajóelhárító rakétát vetett be szárazföldi célpontok ellen. A Kh-22 típusú rakéták az 1960-as évekből származnak, és arra tervezték őket, hogy nukleáris robbanófejjel felszerelve repülőgép-hordozókat pusztítsanak el.

Szárazföldi célpontok esetén ezek a fegyverek nagyon pontatlanok, és jelentős járulékos veszteséget okoznak – jegyezte meg a tárca.

A brit hírszerzés szerint Oroszország azért fordulhatott az alacsony hatékonyságú fegyverrendszerekhez, mert hiány van modernebb és pontosabb fegyverekből.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az elmúlt három évben több mint 800 ezren igényeltek egyszerűsített úton orosz állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken. A folyamodványok mindössze szűk egy százalékát utasították el – írta a hírügynökség a moszkvai belügyminisztériumra hivatkozva.

Szombaton Zaporizzsjában is elkezdtek orosz útleveleket osztogatni. Az okmányok birtokosai teljes jogú orosz állampolgárok lesznek – mondta Vlagyimir Rogov, a megszálló hatóságok egyik tagja. Hozzáfűzte: több mint hetvenezren igényelték az útlevelet a térségben.

Az ukrán hatóságok szerint a megszállók arra kényszerítik az embereket, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot. A kijevi kormány attól tart, hogy a következő lépés az elfoglalt területek bekebelezése lesz.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk