Kína továbbra is támogatja a Prigozsin-puccs után is Oroszországot

  • narancs.hu
  • 2023. június 26.

Külpol

Hivatalosan is biztosították erről Oroszországot, de kivárták, a zendülés végét, amikor mindennek lényegében már nem volt tétje.

Kína továbbra is támogatásáról biztosította Oroszországot és Vlagyimir Putyint,

aki 23 éves uralmának legsúlyosabb válságával nézett szembe a hétvégén a Prigozsin-féle puccskísérlet miatt  – írjaCNN. Kína kiállása nem meglepő, mivel Hszi Csin-ping fontos partnerként tekint Putyinra.

Egy nappal azt követően, hogy a Wagner zsoldosai visszafordultak a Moszkva felé tartó menetelésük során, véget vetve a Jevgenyij Prigozsin által indított felkelésnek, Kína közzétette első kommentárját arról, amit Putyin "fegyveres lázadásnak" nevezett.

"Ez Oroszország belügye" – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője egy szűkszavú nyilatkozatban, amelyet vasárnap késő este tettek közzé az interneten. "Oroszország baráti szomszédjaként és az új korszak átfogó stratégiai koordinációs partnereként Kína támogatja Oroszországot a nemzeti stabilitás fenntartásában, valamint a fejlődés és a jólét elérésében" – állt a közleményben.

A gondosan kidolgozott kínai nyilvános állásfoglalás viszont jóval azután hangzott el, hogy a rövid lázadás véget ért, vagyis azt követően, hogy Prigozsin szombaton beleegyezett, visszavonja csapatait a Kremllel kötött egyezség keretében és Belaruszba vonul száműzetésbe.

A Prigozsin-puccsot követően vasárnap Pekingbe repült Andrej Rugyenko orosz külügyminiszter-helyettes, hogy megerősítse a két ország közötti partnerséget és politikai bizalmat. Vagyis lényegében a puccsot követően Rugyenko diplomáciai támogatást kért Kínától, amit úgy tűnik, meg is kapott. Csin Kang kínai külügyminiszter és Rugyenko "a kínai-orosz kapcsolatokról, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről" beszéltek – közölte a kínai külügyminisztérium a honlapján közzétett egysoros közleményben.

Az orosz külügyi tárca közölte, hogy Rugyenko "tervezett tárgyalásokat" folytatott Ma Csao-hszü külügyminiszter-helyettessel is. "A kínai fél támogatását fejezte ki az Oroszországi Föderáció vezetésének az országban a június 24-i eseményekkel összefüggésben kialakult helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítései iránt, és megerősítette, hogy érdekelt Oroszország egységének megerősítésében és további prosperitásában" – áll az orosz minisztérium közleményében. A kínai változatban Ma Csao-hszü külügyminiszter-helyettes elmondta Rugyenkónak, hogy Hszi és Putyin vezetése alatt folyamatosan nőtt a kölcsönös politikai bizalom és együttműködés Kína és Oroszország között. "A bonyolult és zord nemzetközi helyzetben követni kell a két vezető által elért fontos konszenzust, időben kommunikálni kell, biztosítani kell a két ország közötti stabil és hosszú távú kapcsolatot, és meg kell védeni mindkét fél közös érdekeit" – idézték Ma szavait.

Mint ismert, Hszi Csin-ping szoros és személyes kapcsolatot alakított ki Putyinnal, mivel közösen próbálnak kihívást intézni az USA vezette globális rend ellen. A két vezető 2022 februárjában, nem sokkal azelőtt, hogy Putyin elindította Ukrajna elleni háborúját, "határok nélküli" barátságot kötött egymással. Kína a semlegességre vonatkozó állításai ellenére sem volt hajlandó elítélni az orosz inváziót, ehelyett biztosította a diplomáciai és gazdasági támogatást, amire a Nyugattól elszigetelődő Moszkvának szüksége volt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk