Kiterjeszthetik a schengeni légi határokat Romániára és Bulgáriára

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Külpol

A közúti forgalom esetében maradna a szigorú ellenőrzés, de a reptéri helyzeten már Ausztria is lazítana.

Ausztria tavaly decemberben megvétózta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, Bécs most azt javasolja, hogy a két országba induló és az azokból érkező légi járatok esetében töröljék el a határellenőrzéstírja a Bloomberg.

A bécsi lazulás annak is köszönhető valószínűleg, hogy Karl Nehammer kancellár akkor még a bevándorlás témáját tette középpontba a választások előtt, de most úgy tűnik, azért valamit lazult az elképzelése.

Az elképzeléshez az összes tagállam jóváhagyására lesz szükség, és a közúti forgalomban továbbra is megtartanák így is a szigorú határellenőrzést. A légi közlekedés lazításásához az lenne a feltétel, hogy a két kelet-európai ország befogadja a kiadott menedékkérőket, valamint hogy az EU megháromszorozza a bevándorlás ellenőrzésére szánt pénzeszközöket – közölte az osztrák belügyminisztérium.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök áttörésnek nevezt a tervet, és megbízta belügyminiszterét, vigye végig a tárgyalásokat. Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnök pedig azt mondta: „Ausztria álláspontja egy lépés a helyes irányba, de Bulgária nem fogad el további feltételeket".

A közép- és kelet-európai országok belügyminiszterei a jövő héten, egy szlovéniai találkozón vitatják meg a tervet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk