Komoly pofon: „Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban”

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. okt. 12., 13:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Juncker kimondta.

Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban (EPP) – szögezte le a Le Monde című francia napilapnak adott, péntek délután megjelent interjúban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke.

„Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban. Ezt megmondtam az (EPP) salzburgi csúcstalálkozóján (szeptember 20-án). Még ha tisztelem is az embert, sok összeférhetetlenséget látok aközött, amit mond és azon kereszténydemokrata értékek között, amelyeken az EPP alapul. Hacsak nem szavatolja nekünk, hogy tiszteletben tartja az EPP alapértékeit és választási programját” – fogalmazott a luxemburgi politikus.

A Le Monde azon kérdésre, hogy nem a kvótakérdés miatt vált-e feszültté a viszony a kelet-európai országokkal, Jean-Claude Juncker emlékeztetett: a kvótákat az uniós belügyminiszterek 2015 szeptemberben elfogadták. A problémát szerinte inkább a szolidaritás definíciója okozza. 
„Azt javasoltam a magyaroknak, a cseheknek, a lengyeleknek és másoknak is, hogy legalább a kísérő nélküli, szülők és családok nélküli gyerekeket fogadják be. Botrányosnak találom, ha visszautasítják őket, amikor van hely Európában arra, hogy megvédjük őket” – mondta az Európai Bizottság elnöke. Úgy vélte, hogy a visegrádi négyek részéről ez „egy szolidaritási elem” lehetne, s a többi tagállam is jobban megértené őket.

„A teljes elutasítás a menekültekkel szemben és azok az ártalmas szólamok, hogy az európaiak egy iszlám invázióval állnak szemben, nem elfogadhatók” – szögezte le. A néppárti politikus arra is emlékeztetett, hogy ő már a mandátuma elején figyelmeztetett arra, hogy a migrációs kérdés a következő évek egyik nagy problémája lesz, s ezért az Európai Bizottság már 2015 májusában megfogalmazott javaslatokat, szolidaritásra kérte a tagállamokat Olaszországgal, amely 900 millió eurót kapott a menekültek ellátására és határvédelemre. A Törökországgal kötött megállapodás pedig feltartóztatta a Görögország felöl Olaszország felé tartó migrációt.

Jean-Claude Juncker elmondta: egyetért Emmanuel Macron francia elnökkel abban, hogy küzdeni kell „az éles populizmusok és a meggondolatlan nacionalizmusok ellen”. Ugyanakkor szerinte a jövő májusi európai parlamenti választások tétjének leszűkítése erre az egyetlen problémára, nem tükrözi vissza a problémák összetettségét. „Kezdeményezéseket kell tenni a szociális Európára is, az gazdasági és monetáris unió elmélyítésének szükségességét is hangoztatni kell” – mondta Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke úgy látja, hogy  az uniós állam- és kormányfők jövő heti és a novemberi csúcstalálkozója között megszülethet a brit kilépésről szóló megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. "Az utolsó szakaszban vagyunk, veszélyes lenne hozzátenni vitás elemeket ahhoz a számoshoz, amelyek már az asztalon vannak. Akik arra a feltételezésre bazíroznak, hogy nem lesz megállapodás, tévednek. Megállapodásra kell jutni. És úgy hiszem, hogy meg fogjuk találni" - hangsúlyozta Juncker. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor elismerte, hogy Írország kérdése rendkívül nehéz, de szerinte nem az Európai Unió állította a vita elé a briteket és az íreket, hanem a brit szuverenitási döntés eredményezte ezt a nehézséget. 
Németország meggyengülése, a Brexit, valamint a kelet-európai országok és Brüsszel konfliktusai ellenére az Európai Bizottság elnöke nem ért egyet azokkal, akik Európa hanyatlásáról beszélnek, de tisztában van a problémákkal. Véleménye szerint az európai demokratikus deficit azzal javulhatna, ha Brüsszelben több kérdésben születhetne döntés minősített többséggel, amelyek közül a külpolitikát tartja elsődlegesnek.

A szeptember 19-20-i salzburgi informális EU-csúcs előtt tartott EPP-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker már kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ezzel kapcsolatban sajnálatosnak nevezte, hogy az EB elnöke ezt a javaslatot akkor tette meg, amikor Orbán Viktor már nem tartózkodott a teremben, mert el kellett mennie egy négyszemközti találkozóra Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Ennek ellenére a kormányfő távollétében lezajlott vitán az EPP csúcstalálkozójának résztvevői egyértelműen visszautasították az EB elnökének javaslatát, így nem kerül sor ilyen folyamat elindítására – emelte ki a miniszter. 2014 júniusában a brit mellett a magyar kormányfő nem támogatta az Európai Tanácsban Jean-Claude Juncker jelölését az EB elnöki posztjára.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. okt. 12., 13:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  yoyo
  2018. október 13., szombat 13:35
  tiszapolgári:
  protokoll, nem fingunk, stb


  Orbán az, aki 2010-ben újdonsült miniszterelnökként szaros gumicsizmában, zsebretett kézzel vonult be a díszterembe, ott a padlóra köpött, majd mondott pár vaskosat, politikailag inkorrektet.

  Erre nem az a normális reakció, hogy 8 évvel később is tisztelik, és bíznak benne, hogy talán mégis szavatolja.

  Amúgy Juncker nem tartozik a protokollt kínosan tisztelő figurák közé, a kamerák előtt kiosztott saller, vagy a kézfogás végén Orbán kivonszlása a pódiumról eléggé unortodox gesztusok voltak. Nem sok hiányzott, hogy amúgy hrucssoviasan levegye a cipőjét, és azzal csapjodja a "helló, diktátor" fejét.
 2. 9
  Pendragon
  2018. október 12., péntek 21:36
  6. "Nem vagyunk Hruscsov.
  A diplomáciában léteznek bizonyos protokoll előírások"

  Valóban. Hruscsov egy nemzetközi szintű tahó volt (viselkedés szempontjából Hruscsovhoz képest Sztálin egy finom úriember volt), de nem azért állították félre. (Egyébként örülhetett, hogy megúszta ennyivel, a politikai pályafutását úgy összességében figyelembe véve).

  Egyébként nemigen értelmezhető a hozzászólásod. Az EPP ki fogja zárni a Fideszt, ennek nincs köze semmilyen protokollhoz. A protokoll szerint fog történni a kizárás, és kulturáltan zajlik le, mindkét részről. Persze éles üzenetváltogatás közepette, de ez politika. Semmi köze a protokollszegéshez.
 3. 8
  Így_jártál
  2018. október 12., péntek 21:12
  "Juncker kimondta" helyett javaslom a "Juncker ilyet szólt" kifejezést.
  Egyébként pedig azt ajánlom, várjuk meg a jövő májust, még az sem lehetetlen, hogy a vén, sokszor leszerepelt isiászos lesz kipenderítve. ;-)
 4. 7
  Mist
  2018. október 12., péntek 18:21
  Ez a Junker is csak egy politikai haszonleső!
  Nem kell Orbán!
  Csak ha őrá szavaz.
 5. 6
  tiszapolgári
  2018. október 12., péntek 18:14
  Nem vagyunk Hruscsov.
  A diplomáciában léteznek bizonyos protokoll előírások, nem fingunk a fogadó ország himnusza alatt, nem fújjuk az orrunkat a zászlójukba stb. Ilyen protokoll előírás lehet az is, hogy az interjúban nem mondjuk ki hangosan, amit a másik emberről gondolunk, még akkor sem, ha utáljuk, mint a taknyot. Minek is, ha azt egy komoly lap, mint amilyen a Le Monde is, úgyse merné lehozni.
  Az interjú után, a függöny mögött, négyszemközt, aztán azt mondhatunk róla, amit csak akarunk.
 6. 5
  rworse
  2018. október 12., péntek 17:31
  Én is azt akartam írni, amit yoyo az 1-esben.
 7. 4
  csulla
  2018. október 12., péntek 17:16
  Tisztelni ,a szart nem lehetmert még fos is lehet belőle!Lásd orbán és nemzeti "csapatai"!
 8. 3
  yoyo
  2018. október 12., péntek 15:41
  Kovacs, természetesen az unió szempontjából értettem most az atombombahajigálást.
  A magyar nép Magyaroszágon bánik hímes tojásként, "brüsszel" meg az EU-bal.
  Hímes kígyótojást melengetnek kis keblükön.

  2010-ig visszakeresheted, mindig szapultam azokat, akik háborogtak, hogy ilyen-olyan külső erők nem penderítik ki, rúgják tökön, négyelik fel, teszik tönkre, stb Orbán Viktort.
 9. 2
  Kovacs
  2018. október 12., péntek 15:18
  1: Ez is le lett írva százszor: A "magyar"nép bánik vele hímes tojásként, mert mindent (de tényleg mindent) megtehet, amit csak akar. Még nem hallottam a komoly tömmeget skandálva több napon és éjszakán át, hogy "tisztelünk Viktor, de vagy megváltozol vagy megszünsz miniszterelnöknek lenni."
 10. 1
  yoyo
  2018. október 12., péntek 14:13
  "Még ha tisztelem is", "Hacsak nem szavatolja"

  Így nem megy.
  Úgy kezelik, mint a hímes tojást, és felfoghatatlan, meddig és miért.

  Atomot így nem lehet dobálni. :D

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs