Külön bizottság vizsgálódik a Pegasus kémszoftver ügyében Lengyelországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 17.

Külpol

A lengyel parlament alsóháza egyhangúlag megszavazta, hogy felderítsék, történt-e visszaélés a Pegasus kémszoftver használatánál az előző kormány időszakában.

A bizottság feladata lesz, hogy megvizsgálja azoknak a Pegasus felhasználásával végzett operatív és nyomozói tevékenységeknek a jogszerűségét, amelyek 2015 novemberétől kezdve egy éven át, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása idején zajlottak. A bizottság azzal is foglalkozik majd, hogy ki a felelős a Pegasus lengyelországi beszerzéséért.

A 460 fős szejmben a képviselők közül 432-en szavaztak a testület létrehozása mellett, senki sem adott le ellenszavazatot, és tartózkodás sem volt. A szejm elutasította a PiS módosító javaslatát, melynek értelmében a vizsgált időszakot kiterjesztették a 2007 és 2015 közötti időszakra is.

A tavaly októberi választások nyomán megalakult szejm korábban már két másik vizsgálóbizottságot hozott létre. Az egyik a 2020-as lengyelországi elnökválasztás előtt tett kormányzati lépéseket vizsgálja, amelyek kizárólagos levélszavazást készítettek elő az akkori koronavírus-járvány miatt.

A harmadik vizsgálóbizottság a lengyel konzulátusok által kiadott vízumokkal összefüggő szabálytalanságokkal foglalkozik. A lengyel ügyészség 268 vízumkérelem korrupciógyanús elbírálása miatt folytat eljárást. A jelenlegi kormánykoalíció szerint ez ügyben nagyobb mértékű botrány történt.

Tavaly az Európai Parlamentben is létrejött egy vizsgálóbizottság a Pegasus-botrány körülményeinek felderítésére. A testülettel a magyar és az előző lengyel kormány nem volt hajlandó találkozni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk