Kulturális hírek

  • 2001. július 5.

Külpol

ELHUNYT JOE HENDERSON,a háromszoros Grammy-díjas tenorszaxofonos. 64 éves korában, június 30-án egy San Franciscó-i koncerten szívelégtelenség végzett vele.
A művész hosszú, sikeres pályafutása során együtt játszott többek között Chick Coreával és Freddie Hubbarddal is. Példaképei között szerepelt Stan Getz, Charlie Parker és Lester Young. 1962-ben Dexter Gordon meghívta a legendás Birdland Jazz Jamboreera - ez volt karrierjének igazi nyitánya. 1992-ben Lush Life és Double Rainbow című számaiért három Grammy-díjat kapott. Soul-jazz alapokra építő stílusát, bár mindvégig hű maradt a hagyományokhoz, a modern jazz és John Coltrane is megihlette.

MONET-KÉP 16,4 MILLI" EUR"ÉRT. Claude Oscar Monet francia impresszionista festő (1840-1926) egy 1895 óta nyilvánosan be nem mutatott, Szénakazal a lenyugvó nap fényénél 1 című képét 16,4 millió euróért - a kikiáltási árnál jóval nagyobb összegért - ütötték le június 26-án Londonban, a Sotheby´s aukciós ház árverésén. Ugyanitt ötmillió euróért kelt el Monet A Monceau parkban című festménye. Az 1878-ban készült festményt két évvel ezelőtt ajánlották fel megvételre az aukciós háznak. Mind a Sotheby´s, mind pedig az akkori tulajdonos, egy európai magángyűjtő gyanúsnak találta azonban, hogy nem ismert a festmény 1933 és 1945 közötti holléte. Az aukciós ház végül kiderítette, hogy a kép a harmincas évek elején Ludwig Kainer (1885-1967) német festő és illusztrátor tulajdonát képezte, aki többek között a berlini operának is dolgozott. ´t és Margret nevű feleségét a nácik 1935-ben arra kényszerítették, hogy a festményt egy úgynevezett "zsidó árverés" keretében jóval az értékén alul eladják. A festmény eddigi tulajdonosa most megállapodott a korábbi zsidó tulajdonos örököseivel, hogy a képért kapott összeg egy részét eljuttatja nekik.

KIS PÉNZ, KIS MOZI A Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmes kuratóriuma - Árvai Jolán, Granasztói György (elnök), Köllő Miklós, Kőrösi Zoltán, Sándor Pál, Schulze Éva és Tolnai Ottó - múlt heti döntésének értelmében a közalapítvány negyvenegy játékfilm finanszírozásában vesz részt a rendelkezésére álló 423 millió forintos keret erejéig. Az egy filmnek megítélt legnagyobb összeg 35 millió forint. A 25 befejezés előtt álló produkció közül 11-et támogattak, összesen 180 millió forinttal. A 36, már folyamatban lévő, más forrásból finanszírozott filmből nyolc kapott pénzt, összesen 210 millió forintot. A Magyar Mozgókép Közalapítványhoz 51 új produkció pályázata érkezett, közülük 22 részesült összesen 33 millió forintos támogatásban. A közalapítvány mintegy tíz éve reálértékben nagyjából azonos összeget fordíthat játékfilmek támogatására. Ez összesen három-négy közepes költségvetésű film megfelelő finanszírozására volna elegendő. Ezt a radikális gesztust azonban eddig az egymást váltó kuratóriumok egyike sem tartotta megengedhetőnek. Számos alkotónak ugyanis a közalapítvány támogatása jelenti az első lépést a filmje finanszírozásában.

MÚMIA-PORN" Két hollywoodi sikerfilm, a Pearl Harbor és A múmia visszatér pornóváltozatát tartalmazó DVD-lemezekre bukkant a rendőrség Malajziában. A maláj hatóságok eddig 39 kópiát koboztak el a Pearl Harbor kalózváltozatból az északi Penang tartományban. A két verziót nehéz összetéveszteni: az eredeti borítón egy nő megbújik a ruhaszárító kötél alatt, miközben japán gépek alacsonyan elhúznak fölötte, a kalózlemez borítóján viszont a nő katonai egyenruhában, de csupasz keblekkel látható. Kuala Lumpurban az utcai DVD-árusok gyors ellenőrzése során a hatóságok rábukkantak egy másik nemrég bemutatott hollywoodi sikerfilm, A múmia visszatér pornográf "átiratára" is.

A szó, a sajtó maradjon szabad!

A Nyilvánosság Klub üdvözli, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az úgynevezett lex Répássy miatt, ugyanakkor arra kéri az újságírókat, hogy mindaddig, amíg a testület el nem utasítja a törvénymódosítást, egyértelműen fejezzék ki tiltakozásukat a tervezettel szemben. Az államfő aggályai ugyanis - ha valakinek eddig kétségei lettek volna - mindenki számára világossá teszik, milyen fenyegetést jelentenek a sajtószabadságra a parlamenti kormánytöbbség által nemrég elfogadott jogszabályok.

Mádl Ferenc megítélése szerint a Polgári törvénykönyvnek azok a rendelkezései, amelyek kötelezővé tennék a személyiségi jogokat sértő vélemények helyreigazítását a médiában, az elérni kívánt célhoz képest aránytalanul, ezért alkotmányellenesen korlátozzák a sajtó, azon belül a szerkesztés szabadságát.

A köztársasági elnök azt is alkotmányellenesnek találja, hogy nem lenne felső határa a kötelezően kiszabandó közérdekű bírságnak, holott a sajtóbeli jogsértések megelőzésének enyhébb jogi eszközei is vannak, és ezek alkalmazása esetén nem áll fenn az a veszély, hogy húsba és pénztárcába vágó állami kényszer határozza meg a sajtótermék tartalmát. Mivel azonban az Alkotmánybíróság döntésére még várni kell, szükséges volna, hogy az újságíró-társadalom az eddiginél is határozottabban nyilvánítsa ki véleményét a lex Répássy ellen.

Nem elég a Nyilvánosság Klub többszöri figyelmeztetése, nem elég a legnagyobb újságírószövetség, a MÚOSZ ugyancsak többszöri tiltakozása, maguknak a sajtó munkatársainak is jelezniük kell, hogy a parlament döntése munkájukra és a demokráciára nézve életveszélyes. Éppen ezért a klub elhatározta, hogy minden nagyobb szerkesztőségbe jelvényeket és matricákat küld a közismert karikaturista, Kaján Tibor rajzával, és kéri az újságírókat, viseljék őket egészséggel meg némi elszántsággal, ragasszák ki a kocsik ablakára.

Mindazok, akikkel interjút készítenek, műsort csinálnak, vagy akikkel egyszerűen csak szembetalálkoznak az utcán, Kaján rajzáról azonnal meg fogják érteni, miről van szó. Arról, hogy a szó, a sajtó maradjon szabad.

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete

MAGYAR FILMSIKEREK KÜLFÖLDÖN Újabb, külföldi fesztiválokon nyert díjakkal gyarapodott a magyar film nemzetközi elismerése. Tímár Péter Vakvagányok című - az idei filmszemlén bemutatott - filmje nyerte el a nemzetközi filmkritikus-szövetség FIPRESCI-díját a június 30-án zárult Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon. Két díjat is elhódított Groó Diána Vityebszk felett című alkotása a Trencsénteplici Art Film Fesztiválon. A fiatal rendezőnő a Nemzetközi Filmklub Szövetség (FICC), valamint a filmes mustra elnöke, Peter Hledik díját is kiérdemelte. Mundruczó Kornél Afta című filmjével a szentpétervári Message to Man fesztiválon a zsűri diplomáját nyerte el.

SMASHING PUMPKINS - BEST OF A tavaly télen hivatalosan felbomlott Smashing Pumpkins idén novemberre tervezi első best of-albumának megjelenését. A legoptimistábbak úgy vélik, a lemez azokat a máig kiadatlan felvételeket is tartalmazni fogja, amelyeket az együttes még 2000 júliusában rögzített. Ami biztos, hogy a mostanában a New Orderrel turnéra induló ex-Smashing-frontember, Billy Corgan keze benne lesz a projektben.

MÚZEUMI NEGYED BÉCSBEN Bécs belvárosában június 28-án megnyílt a világ egyik legnagyobb kulturális központja, a Múzeumi Negyed. Legfontosabb intézményei: a Bécsi Műcsarnok, a világhírű Leopold Múzeum, a Ludwig Alapítvány Modern Művészetek Múzeuma Bécs, az Építészeti Központ, a Bécsi Művészeti Szolgáltató Platform és Archívum, a Gyermekszínház, valamint Publik Netbase címen egy digitális médiával foglalkozó központ.

EXIT NOISE FEST Július 7-14. között Újvidéken rendezik meg az Exit Noise Fesztivált. Néhány fellépő: Roni Size, Finley Quaye, Anastacia, Ian Simmonds, 4Hero, Bentley Rhythm Ace, Osibisa, Cubismo, Tony Allen, Trottel Stereodream Experience, Fluke, Luke Slater, KUD Idijoti.

EMLÉKEZÉS 30 éve, 1971. július 3-án hunyt el - máig sem teljesen tisztázott körülmények között - Jim Morrison, a Doors együttes énekese. Huszonhét évesen úgy határozott, hogy véget vet népszerűségtől és botrányoktól övezett színpadi karrierjének, és irodalmi ambícióinak él. Párizsba költözött, és itt is érte a halál - valószínűleg kábítószer-túladagolás következtében. Sírja mindmáig a Pére-Lachaise temető leglátogatottabb pontja. Halálának évfordulójáról emlékkoncertekkel, filmvetítésekkel és több új, róla szóló könyv megjelentetésével emlékeztek meg a francia fővárosban.

Figyelmébe ajánljuk