Kurd fegyveresek ellen indított hadműveletet a török hadsereg Észak-Irakban

  • narancs.hu
  • 2020. június 17.

Külpol

A török védelmi minisztérium Twitteren-posztja szerint a kurdok heves tüzérségi támadásnak vetették alá a határ mentén lévő török katonai bázisokat.

A török hadsereg hadműveletet indított Észak-Irakban kurd fegyveresek ellen – jelentette be szerdán Ankara.

A török védelmi minisztérium Twitteren megjelent közleménye szerint azután indítottak hadműveletet a török határtól mintegy 15 kilométerre lévő Haftanin térségében, hogy a kurdok heves tüzérségi támadásnak vetették alá a határ mentén lévő török katonai bázisokat.

A levegőből indított török offenzívában a hadsereg kommandósai vesznek részt, harci repülőgépek és helikopterek, tüzérségi lövegek, fegyveres és fegyvertelen drónok nyújtanak nekik támogatást. A tárca tájékoztatójában nem szerepel az, hogy hány török katonát vetettek be a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen Észak-Irakban.

Ez már a második ilyen művelet a héten. Az előző során az iraki-iráni határon fekvő Kandil-hegység környékén csaptak le a török erők. A térségben található a PKK iraki főhadiszállása, amelyet gyakran vesz célba a török hadsereg. Ankara a szélsőségesek fokozott támadásaival indokolta a két legújabb hadműveletet, amelyekre jogos önvédelemként tekint.

Bagdad bírálta a műveleteket, amelyek szerinte sértik Irak szuverenitását és a nemzetközi jogot. A török nagykövetet kedden bekérették a történtek miatt az iraki külügyminisztériumba.

A PKK-t Ankara, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván. A kurdok 1984 óta folytatnak fegyveres felkelést az ankarai kormány ellen, a konfliktusban több mint negyvenezren vesztették életüket.

Neked ajánljuk