Leállították a lengyel határon a menekültek határostromát

  • narancs.hu
  • 2021. november 16.

Külpol

 A menekültek kővel dobálták a határvédőket, a lengyelek vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

Leállították a lengyel rendvédelmi erők a Kuznica Bialostocka határátkelőnél kedd délelőtt megkezdődött határostromot, amely során a menekültek köveket és állítólag a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat használtak, míg a lengyel oldalról vízágyúkat és könnygázt vetettek be. Rendőrségi közlés szerint a határostrom több mint két órán át tartott. A határt védők közül hárman megsérültek – közölte a lengyel média. Úgy tudni, egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett. Később a határőrség is közölte, hogy kórházba szállítottak egy tisztviselőnőt, akit kővel találtak el. A nemzetvédelmi tárca pedig egy arcán megsérült katonáról adott hírt.

A lengyel határőrség kedd délelőtt közölte, hogy a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról migránsok támadták a lengyel rendvédelmiseket. A kora délutáni órákban Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitter közösségi fiókján megírta: leállították a támadások első hullámát.

A támadás "az elejétől a végéig" elő volt készítve – mondta el a térségbeli rendőrségi szóvivő, Tomasz Krupa, hozzátéve, hogy a legagresszívabb személyek arca el volt takarva, és zsákokba előkészített köveket szállítottak nekik folyamatosan, a hanggránát- és a kővetéshez pedig csúzliszerű tárgyakat is használtak.

A lengyel közszolgálati rádió arról számolt be, hogy az ostrom után a migránsok a fehérorosz fegyveresek kíséretében visszavonultak a határátkelő környékére. A lengyel oldalon tart a készenlét.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, akiket a fehéhorosz hatóságok szállítanak az uniós országok határára. A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, amikor nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén.

Az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen áttörni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

A lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság mielőbbi enyhítésére, továbbá a segélyszervezetek és a sajtó szabad mozgásának engedélyezésére hívott fel kedden Lengyelországban Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa.

"Módot kell találni arra, hogy a szenvedés megszüntetése legyen biztosan a legfőbb cél" – mondta újságíróknak a fehérorosz határ közelében.

(MTI, BBC)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk