Leállt az evakuálás a kabuli repülőtéren

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 16.

Külpol

Nem engednek gépeket fel- és leszállni. 

Egyelőre szünetelnek a mentőakciók Kabulban, mivel ideiglenesen teljesen leállították a légi forgalmat az afgán fővárosban - írja a BBC John Kirby a Pentagon szóvivőjének közlése alapján. Kirby leszögezte, a kabuli reptér biztonságáért felelős amerikai katonák azon dolgoznak, hogy az evakuáció folytatódjon, de egyelőre nem tudni, hogy ez mikor fog megtörténni. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kabuli reptéren kaotikus helyzet alakult ki, miután rengeteg afgán civil rohamozta meg a helyszínt, hogy elmenekülhessen az országból a nemrég bekövetkezett tálib hatalomátvétel miatt. 

A kétségbeesett afgán civilek szabályosan megrohamozták az induló gépeket, drámai felvételeken látható, ahogy a mozgó járműre kapaszkodtak.

Később arról érkeztek hírek, hogy legalább hét ember vesztette életét: a reptéren jelenlévő amerikai katonák többször figyelmeztető Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő mi a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a kabuli repülőteret védő amerikai erők megöltek két fegyverest két különböző eset során az elmúlt 24 órában. "Az előzetes jelentések szerint a fegyveres támadók a tömegbe lőttek" - közölte.

Közben Németország próbál segítséget nyújtani az Afganisztánból menekülőknek: már el is indított egy mentőakciót, melynek keretében tízezer embert fognak kimenekíteni az országból. Ezen kívül számos európai ország jelezte, hogy ki fogja menekíteni Afganisztánból saját állampolgárait, zömmel diplomatákat és azok családjait. Ben Wallace brit védelmi miniszter azt mondta: Nagy-Britannia minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kimenekíthesse az országból a brit állampolgárokat és a brit kötődésű afgánokat. Nagy-Britannia is áthelyezte nagykövetségét Kabul városából annak repülőterére, és naponta 1200-1500 embert szeretne elszállítani onnan, és fenn is tartani ezt az ütemet.

Franciaország erősítést küldött az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy elősegítse a francia állampolgárok kimenekítését Afganisztánból. A francia hadsereg hétfő estig készül kijuttatni Kabulból emírségekbeli bázisára a francia állampolgárok, illetve a francia állam védelmét élvező személyek első körét.

A bukaresti hatóságok is bejelentették, hogy Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse azokat a román állampolgárokat, akiknek még nem sikerült elhagyniuk Afganisztánt. Florin Citu miniszterelnök szerint a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb 35, a térségben rekedt román állampolgárról tud. A román kormányfő felkért minden, még a kritikus térségben tartózkodó román állampolgárt, hogy vegye fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, és azonnal hagyja el Afganisztánt.

 A cseh hadsereg első különrepülőgépe 46 személlyel a fedélzetén hétfőn reggel érkezett Prágába. A repülőgép délben vissza is indult Afganisztánba, de miután az amerikaiak időközben lezárták a kabuli nemzetközi repülőteret, a gép kénytelen volt Bakuban landolni - közölte a cseh külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a gép most az azeri fővárosban várakozik, s továbbindulása a kabuli helyzet függvénye.

Délután a magyar kormány is reagált a kialakult helyzetre: Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára leszögezte, hogy Magyarország nem kíván afgán menekülteket befogadni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk