Lengyelország kész harci repülőket küldeni Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2023. március 9.

Külpol

Andrzej Duda nyilatkozatát követően a szlovák védelmi miniszter is arról beszélt, ideje új szintre emelni Ukrajna a támogatását.

Készen állunk rá, hogy a jelenleg a lengyel hadsereg által is használt MiG-29 repülőket adjunk Ukrajnának – mondta Andrzej Duda lengyel elnök a CNN-nek adott interjújában, amit a hvg.hu szemlézett. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország azonnal át is adja azokat Kijivnek, mivel a repülőgépszállításokról egy nemzetközi együttműködés részeként tárgyalnak, többek között az Egyesült Államokkal közösen.

Lengyelország elnöke szerint bár a NATO és az EU országai évtizedekkel ezelőtt berendezkedtek a békére, ezt Oroszország támadása felülírta, ami indokolttá teszi a védelmi kiadások növelését. Az észak-atlanti szövetség tagállamai közül jelenleg Varsó költ erre a legtöbbet GDP-arányosan a maga négy százalékával, és bár Duda szívesebben fordítaná ezt az összeget egészségügyre vagy éppen oktatásra, jelenleg az országa biztonságát kell garantálnia.

Bár Duda szerint a harci repülők nem jelentenék Ukrajna automatikus győzelmét, fontos szerepet játszanának a háborúban, hosszú távon pedig biztos benne, hogy Kijiv egy NATO-kompatibilis hadsereget akar létrehozni, így a pilóták kiképzésének folytatása is elengedhetetlen feladat. 

Jaro Naď szlovák védelmi miniszter Duda interjújára reagálva elmondta, ő is úgy gondolja, itt az ideje, hogy a Nyugat országai új szintre emeljék a támogatást. Hozzátette, félre kell tenni a belpolitikai viszályokat, hiszen ukrán emberéletek múlnak a döntésen, tovább húzni a dolgot embertelen és felelőtlen lenne.

(Címlapképünkön: Andrzej Duda lengyel elnök sajtóértekezletet tart a varsói elnöki palotában 2021. december 27-én.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk