Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Külpol

A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árultak el konkrétumokat. Ha kell humanitárius segítséget is nyújthatnak majd.

Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának – közölte hétfői sajtóértekezletén Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke.

Ukrajna politikai és anyagi támogatása – akár humanitárius, akár katonai értelemben – azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda elnök az utóbbi időben az orosz-ukrán feszültség kapcsán folytatott  – idézte fel a varsói államfői hivatal kötelékében működő BBN-t vezető Soloch. Az államfő hozzájárulásával született döntés végrehajtásán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter dolgozik, a témát a későbbiekben az általa irányított tárca ismerteti részletesen – tette hozzá Soloch.

A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árult el konkrétumokat, kiemelték: a végrehajtás Kijev döntésén is múlik, Varsó részéről ez "minden pillanatban" lehetséges. Újságírói kérdésre Soloch kifejtette, légvédelmi töltényekről is szó van.

Lengyelország humanitárius segítséget is nyújthat Ukrajnának – mondta el Soloch. Ebben az összefüggésben egészségügyi támogatást említett, valamint olyan eszközök szállítását, amelyek az Ukrajnán belüli evakuáció esetén lennének felhasználhatók.  

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője, Radoslaw Fogiel hétfőn a közszolgálati rádióban úgy értékelte, valódi veszélye áll fenn annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Megerősítette, a helyzetről kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.