A litván külügyminiszter szerint meg kell találni a módját, hogy megkerüljék a magyar vétókat

  • narancs.hu
  • 2024. május 27.

Külpol

Az Ukrajnának szóló magyar határozatok 41 százalékát blokkolta Magyarország. 

„Majdnem minden megbeszélésünket, az Európai Unió valamennyi döntését egyetlen ország blokkolja” – jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter hétfőn az uniós külügyminiszterek találkozóján a Reuters beszámolója szerint. Hozzátette, ezt szisztematikus törekvésnek kell tekinteniük minden olyan erőfeszítéssel szemben, melynek célja, hogy az uniónak jelentős szerepe legyen a külügyekben. 

Mint ismert, az EU külpolitikai döntéseihez mind a 27 tagállam egyhangú támogatására van szükség, azonban Magyarország blokkolja az Ukrajnának nyújtott uniós katonai segélyről Kijev uniós tagsági tárgyalásainak megkezdéséről, illetve a Grúziáról és Örményországról szóló döntéseket. 

 

„Az Ukrajnának szóló uniós határozatok mintegy 41 százalékát Magyarország blokkolta. Ezzel nagyon messzire ment. Közösségként meg kell találnunk a módját, hogy ezt megkerüljük”

– fogalmazott a litván külügyminiszter. 

 

 
Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a cseh hivatali partnerével, Jan Lipavskyval közösen tartott sajtóértekezleten Prágában 2022. március 17-én.
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
 

A találkozón más külügyminiszterek is aggályokat fogalmaztak meg: Margus Tsahkna észt külügyminiszter azt mondta, minden alkalommal, amikor idejönnek, meg kell győzniük Magyarországot, hogy ne akadályozza a fontos kezdeményezéseket. Antonio Tajani olasz külügyminiszter pedig kijelentette, hogy ellenzik a magyar vétókat. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk