Lövöldözés volt Hamburgban, többen meghaltak

  • narancs.hu
  • 2023. március 10.

Külpol

Az eset a Jehova Tanúi egyház templománál történt, az elkövető(k) motivációjáról nincsenek információk.

Többen meghaltak, valamint megsebesültek csütörtök este Hamburgban egy lövöldözésben. Az eset a Jehova Tanúi egyház templománál történt, Alsterdorf városrészben – írja a Deutsche Welle beszámolójára hivatkozva a hvg.hu

Az RTL német televízió és a Focus Online hírportálja elsőként legalább hat halottról számolt be, a Bild azonban hamarosan már azt közölte: heten vesztették életüket. A sebesültek számáról is eltérő információk jelentek meg, egyesek hét-nyolc emberről írtak, majd megjelentek hírek két tucatnyi sérültről is, de a számokat nem erősítették meg.

A német rendőrség a Twitteren keresztül kommunikált a lakossággal, majd jelezte, hogy nagyszabású műveletet indított a tettes vagy tettesek elfogására. Később azonban pontosítottak, és azt közölték: nicsenek információk arról, hogy elkövetők lennének szökésben. Az AP szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a tettes (esetleg többen) bent rekedhetett az épületben, vagy akár életét is veszíthette. Az biztosnak tűnik, hogy a rendőrsök a helyszínre érkezésük után még hallottak egy lövést, de nekik már nem kellett használniuk a fegyvereiket.

 

A rendőrség az este 11 körüli nyilatkozataikban azt hangsúlyozta, hogy nincs megbízható információjuk az elkövetők vagy elkövető motivációjáról. Peter Tschentscher, Hamburg polgármestere sokkolónak nevezte a beszámolókat, egyben együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az esettel kapcsolatban a The Guardian emlékeztetett, Németországban az elmúlt években több olyan támadás is történt, amit vagy iszlám radikálisok, vagy szélsőjobboldaliak követtek el. A mostani támadásnál azonban egyelőre nem erősítették meg, hogy valamelyik csoportnak köze lenne ahhoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.