Újra Hszi Csin-ping lett Kína elnöke, megkezdte harmadik ciklusát

  • narancs.hu
  • 2023. március 10.

Külpol

Nem volt más jelölt.

Egyhangúlag megszavazta a kínai parlament, vagyis az Országos Népi Kongresszus (NPC) csaknem 3000 képviselője azt, hogy ismét, harmadszorra is Hszi Csin-ping legyen a kínai elnök – írja a Reuters beszámolójára hivatkozva a Telex.

A kínai elnök ezzel rekordot döntött, és Mao Ce-tung óta az ország legnagyobb hatalmú vezetője.

A posztra nem volt másik jelölt, a szavazás körülbelül egy óráig tartott, az elektronikus számlálás pedig körülbelül 15 perc alatt lezajlott.

Hszi újabb mandátuma előtt azóta nem volt akadály, hogy 2018-ban megszüntette az elnöki mandátumokra vonatkozó korlátozásokra, tavaly októberben pedig megszilárdította a hatalmát, amikor újabb öt évre megerősítették a posztját a hatalmon lévő Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának főtitkáraként.

A következő két napban a Hszi által jóváhagyott tisztviselőket nevezik ki vagy választanak meg a kabinet vezető tisztségeinek betöltésére. Míg az elnöki szerep nagyrészt ceremoniális, Hszit a párt korábban már újraválasztotta központi katonai bizottságának elnökévé is, és megkezdte harmadik ötéves ciklusát a kínai fegyveres erők főparancsnokaként.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk