Lukasenka is üzent a tüntetőknek

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 14.

Külpol

„Ágyútölteléknek használnak benneteket és gyermekeiteket.”

Nyugalomra és a tiltakozó akciók beszüntetésére intette a múlt hét végi újraválasztása ellen tüntetőket Aljakszandr Lukasenka újraválasztott fehérorosz elnök a nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén tett lakossági felhívásában.

Lukasenka felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. "Ne merészkedjetek most az utcákra! Értsétek meg, hogy ágyútölteléknek használnak benneteket és gyermekeiteket!" – figyelmeztetett a fehérorosz elnök, aki szerint Lengyelországból, Hollandiából, Ukrajnából és "a nyitott Oroszországból" is érkeztek az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikushoz "hasonlók".

Ismételten leszögezte, hogy a tüntetéseket külföldről szervezik, és a tiltakozó akciókhoz bűnözőket használnak fel. "Mára teljességgel világosan látjuk, mi zajlik" – mondta.

Mindazonáltal önmérsékletre intette a biztonsági erők tagjait a tüntetőkkel szembeni fellépésük során. Arra emlékeztetett, hogy a rendvédelmi szervek tagjainak fő feladata az állampolgárok védelme.

Belarusz: az egész ország tüntet, a hatalom hátrál

A rendőrség és a tüntetők a kormány székháza előtt ölelkeznek. Fehéroroszországban vasárnap óta folyamatosan tartanak megmozdulásokat az elcsalt választási eredmények miatt. A mai napon több ezer tüntető vonult a minszki Függetlenség terére, a fehérorosz kormány székházához, miután a központi választási bizottság hivatalosan is Aljakszandr Lukasenka győzelmét hirdette ki.

Figyelmébe ajánljuk